Pátek, 29. března 2024

Jižní Asie uzavře turistům na část roku některé ostrovy

Jižní Asie uzavře turistům na část roku některé ostrovy

Další jihoasijské ostrovy nebudou po část roku přístupné turistům - místní úřady tak chtějí chránit ekosystémy, které ničí oteplování moře a nekontrolovaná zástavba, informovala dnes agentura Reuters. Thajsko na čtyři měsíce v roce turistům uzavře zátoku Maja na ostrově Phi Phi, odkud pocházejí nejznámější záběry z filmu Pláž. Filipínské úřady se zase chystají na půl roku zamezit turistům ve vstupu na ostrov Boracay.

"Ostrovy jsou křehké ekosystémy, které zkrátka nemohou zvládnout nápor tolika lidí, znečištění z lodí a plážových hotelů," řekl agentuře Reuters thajský odborník na mořskou biologii Tchon Tchamrongnavasavat. "Korálové útesy ničí oteplování moře a přelidnění. V některých případech je jedinou cestou k jejich uzdravení úplné uzavření daného místa," dodal. Oteplení moří a neřízená turistika způsobily podle něj poničení více než tří čtvrtin thajských korálových útesů.

V roce 2011 Thajsko uzavřelo turistům desítky potápěčských lokalit. V roce 2016 znepřístupnilo také některé ostrovy. Reagovalo tím na poškození korálových útesů v Andamanském moři, jednom z nejpopulárnějším míst pro potápění na světě. Minulý rok Thajsko navštívil rekordně vysoký počet turistů, kteří přispěli 12 procenty k HDP země. Letos země očekává 38 milionů návštěvníků.

Za bílými plážemi ostrova Boracay na Filipínách, jež patří mezi země nejvíce ohrožené klimatickými změnami, vyrazily loni dva miliony turistů. Prezident Rodrigo Duterte ostrov při své návštěvě minulý měsíc nazval "odpadní jímkou" - odpad je zde totiž vyveden přímo do moře. Prezident také varoval, že budovy stavěné příliš blízko pobřeží mohou způsobit ekologickou katastrofu. Úřady doporučily ostrov turistům uzavřít na šest měsíců v roce.

Podle cestovních kanceláří je ovšem ve hře přes 36.000 pracovních míst. "Co se týče udržitelného cestovního ruchu, stojíme za vládou, úplné uzavření ostrova ale nepodporujeme," uvedla filipínská asociace cestovních kanceláří.

"Turistika je důležitá, ale musíme tato místa uchovat jako zdroj obživy i pro budoucí generace," řekl Tchon, který varoval před krátkodobými řešeními.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů