Pátek, 10. května 2024

V Ostravě loni vzrostlo množství komunálního odpadu

V Ostravě loni vzrostlo množství komunálního odpadu

V Ostravě bylo loni vyprodukováno nejvíce odpadů za posledních sedm let, celkem 112.570 tun. Oproti roku 2016 je to nárůst o bezmála 10.000 tun. Přestože odpadu přibylo, daří se rovněž zvyšovat jeho využití. Loni to bylo 47 procent, tedy zhruba o šest procent více proti předloňsku. Využití odpadu v posledních letech roste každoročně, řekla dnes novinářům náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Za nárůstem množství vyprodukovaného odpadu je podle Šebestové především vyšší sběr zeleně i růst počtu velkoobjemového odpadu. Vliv může mít i fakt, že lidem se daří lépe ekonomicky, více nakupují, a mají tak i více odpadů. "Loni jeden Ostravan vyprodukoval 390 kilogramů komunálního odpadu, zatímco v roce 2016 to bylo 353 kilogramů," uvedla Šebestová. Podle ní ale rostou objemy separovaného odpadu a naopak klesá množství směsného odpadu.

Směsný komunální odpad, kterého bylo vyprodukováno 51.9777 tun, loni představoval 46,2 procenta komunálního odpadu, následovala zeleň (13,7 procenta), objemný odpad (11,7 procenta), stavební suť (9,6 procenta) a následně papír (6,8 procenta), kovy (4,4 procenta), plasty (3,7 procenta), sklo (2,4 procenta) a další.

Největší nárůst v oblasti vytříděného odpadu město zaznamenalo u zeleně, což zřejmě bylo způsobeno tím, že radnice postupně v letech 2016 a 2017 dávala k rodinným domům na svém území bio popelnice. Vzrostlo ale i množství tříděného plastu, naopak papír a sklo zaznamenaly mírný pokles.

"Vedle separace odpadu je podstatné i jeho další využití. Vlastní technologie na dotřiďování a zpracování odpadů nám umožňuje třídit plasty a sklo, zpracovávat zeleň a ze zbytkového plastu a dalších vytříděných spalitelných složek odpadu vyrábět tuhé alternativní palivo," uvedl jednatel městské odpadové společnosti OZO Ostrava Karel Belda. Loni tak společnost vyprodukovala 26.807 tun paliva, které se využívá v cementárnách či vápenkách, zároveň vyrobila 2800 tun kompostu či 3000 tun substrátu.

Ostrava chce letos pilotně vyzkoušet i přistavení separačních nádob na papíry a plast přímo k rodinným domům. Na podzim by je měli dostat obyvatelé Radvanic a Bartovic. Město se inspirovalo v sousedních Ludgeřovicích na Opavsku, které to testovaly už loni. Obci se systém osvědčil a letos ho rovněž plánuje rozšířit.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů