Pátek, 29. března 2024

Startují registrace na letošní ročník Tour de aleje

Startují registrace na letošní ročník Tour de aleje

Závod i rodinná cyklojízda startují 14. července v Přibyslavi. Připravena je také naučná cyklostezka s bohatým doprovodným programem. Sportovci, rodiny s dětmi, milovníci kol a přírody se mohou už nyní zapsat na www.aleje.org/tour-de-aleje. Startovným přispějí na výsadbu nových alejí, natírání kmenů podél silnic bezpečnostními pruhy nebo na provoz ekoporadny.


,,Vezměte si kolo a přijeďte na závod Tour de Aleje, kde bude nádherná trať a mnoho zábavy. Startovným přispějete na dobrou věc," zve loňský mistr světa v Cyklotrialu v národních týmech Marek Pochtiol z Trial klubu Žižkovo Pole.


Cyklistický závod Tour de Aleje startuje v 11 hodin od přibyslavské sportovní haly. Závodníci si mohou vybrat ze tří tras, které jsou svou náročností vhodné jak pro zkušené cyklisty, tak i pro rodiny s dětmi. Vítěze letošního ročníku čekají praktické cyklistické potřeby, bylinné životabudiče a samozřejmě dobrý pocit!


O půl hodiny později od místního koupaliště odstartuje rodinná cyklojízda. Na trase vedoucí alejemi se mohou malí i velcí cyklisté těšit na komentované zastávky v alejích, stromolezení s arboristy a setkání s místními spolky a pamětníky. V cíli u rybníka Řeka čeká účastníky doprovodný program z dílny partnerských organizací, divadlo, koncert a koupání u Moře.


Registrace probíhají na webu www.aleje.org/tour-de-aleje


Výtěžek této benefiční akce pomůže Arnice chránit a obnovovat aleje.


,,Léto a krásná krajina Vysočiny jsou pro jízdu na kole jako dělané. Proč ji nespojit s pohledem do korun majestátních stromů? Zkušení sportovci si změří síly během závodu a milovníci přírody se dozví spoustu zajímavého o alejích. Šlápněte s námi do pedálů za kampaň Zachraňme stromy," vyzývá organizátorka Natálie Pivoňka Faltýnová z Arniky.


Aleje snižují prašnost, teplotu a hluk, v krajině pomáhají udržovat vodu a zlepšují orientaci při zhoršené viditelnosti. Jediný strom během vegetačního období vyrobí kyslík pro deset lidí. Navíc jsou stromy domovem pro stovky druhů hmyzu, ptáků, savců a dalších organismů.


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů