Úterý, 19. března 2024

Do soutěže Přeměna odpadů na zdroje se můžete přihlásit až do 20. dubna 2018

 Vyhrát lze třeba studijní cestu do Etiopie

Do soutěže Přeměna odpadů na zdroje se můžete přihlásit až do 20. dubna 2018

Druhý ročník soutěže Přeměna odpadů na zdroje pořádá Ministerstvo průmyslu a obchodu. Má za cíl motivovat podnikatele, živnostníky, města a obce, žáky a studenty všech stupňů škol i organizace volnočasových aktivit, aby kreativně využili materiály a výrobky, které ukončily svoji životnost. Aby tyto již odložené věci/odpady nápaditě přeměnili na druhotné suroviny nebo na nové výrobky/předměty určené k novému použití.

"Recyklace odpadů a získávání druhotných surovin patří mezi důležité projekty, kterým se Ministerstvo průmyslu a obchodu mimo jiné věnuje. Soutěž je otevřená všem a může inspirovat ostatní v tom, jak efektivně využít již nepotřebné výrobky. Loni nám přišlo na 130 přihlášek s projekty a nápady, které vnímáme jako příklady dobré praxe i společenské odpovědnosti s velkým potenciálem pro budoucnost," říká ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Na vítěze všech sedmi kategorií čekají zajímavé ceny. Od ročního kurzu nástavbového vysokoškolského studia celoživotního vzdělávání v oblasti oběhového hospodářství pro podnikatele, přes snímkování dronem, fotogrammetrické měření a následné vytvoření 3D modelu objektu pro obce po odborné poradenství v oblasti odpadového hospodářství a zhotovení analýzy odpadů. Vyhrát lze i výkonný počítač.

"Atraktivní cenu dostane také vítěz kategorie Vysoké školy, a to studijní cestu do Etiopie. Tam bude moci sledovat a zapojit se do projektu v oblasti vodního hospodářství a nakládání s odpady. Žáci středních a základních škol mohou vyhrát celodenní zážitkové akce, které měly mezi loňskými vítězi velký úspěch," říká ředitelka odboru průmyslové ekologie Ministerstva průmyslu a obchodu Pavlína Kulhánková.

Projekty a díla přihlášená do soutěže se budou prezentovat na odborných konferencích i seminářích a rovněž na webových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu, mediálních i odborných partnerů soutěže.

Přihlášky do 2. ročníku soutěže lze až do 20. dubna 2018 on-line podávat (vyplňovat) přímo na adrese: https://druhotnasurovina.mpo.cz. Vítězové budou slavnostně vyhlášeni v polovině června v historických prostorách Senátu. Podrobnosti o sedmi kategoriích a další informace najdete na dříve zmiňovaném webu soutěže.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů