Sobota, 20. dubna 2024

Vysoké Mýto rozšiřuje systém sběru tříděného odpadu

Vysoké Mýto rozšiřuje systém sběru tříděného odpadu

Vysoké Mýto rozšiřuje systém sběru tříděného odpadu. V minulosti Technické služby asi na třetině města rozmístily nádoby na papír a plast přímo k domům, množství surovin k recyklaci se v nich výrazně zvýšilo. Zároveň se méně často vyvážely popelnice se směsným odpadem. Nyní dostane nádoby většina obyvatel s výjimkou sídlišť a bytových domů.

Z pilotního projektu vyplynulo, že domácnost, která má nádoby, vytřídí za rok o 29,5 kilogramu papíru a o 14,2 kilogramu plastů více než ta bez nádob. "Těmto domácnostem se přestal vyvážet komunální odpad jednou týdně a začal se vyvážet jednou za 14 dní, takže jim nezbývá než přemýšlet, kam vlastně ten odpad dají," uvedla Ivana Pokorná z Technických služeb.

Nový systém má i ekonomické výhody. Technické služby si pořídily svozové auto, které dva dny v týdnu sváží bioodpady a zbylé dny sklo, papír a plasty. Ušetřilo se tak za dříve smluvně objednávaný odvoz bioodpadu a přibyly tržby za vytříděné suroviny. Úspory přineslo i méně časté vysypávání klasických popelnic.

Technické služby také zavádějí systém zpětného využití použitých věcí z domácností. Lidé si budou moci za symbolickou cenu odkoupit předměty, které jiní občané odložili. Letos přibudou i další sběrné nádoby na kov a použitý olej.

Ve městě také funguje kompostárna na zpracování bioodpadů z domácností i z údržby městské zeleně. V roce 2016 si z ní lidé odvezli 140 tun kompostu, vloni o 90 tun více. Část suroviny se využije při obnově veřejné zeleně.

Vysoké Mýto minulý rok získalo ocenění Odpadový Oscar za nejnižší produkci směsného odpadu v Pardubickém kraji v kategorii měst nad 5000 obyvatel. Slevy za více vytříděného odpadu občanům nenabízí, podle Pokorné by byl systém složitý, pro obyvatele nákladný a výsledný efekt malý.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů