Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Brně vzroste na dvojnásobek počet kontejnerů na textil

V Brně vzroste na dvojnásobek počet kontejnerů na textil

Počet kontejnerů na obnošený textil v Brně vzroste na dvojnásobek. Městská odpadová společnost SAKO nahradí dosavadních 170 kontejnerů novými a přidá jich dalších 180. Budou hlavně na místech, kde jsou již dnes nádoby na tříděný odpad. Jako dosud textil poputuje do textilní banky Baltazar na podporu činnosti Diecézní charity Brno, uvedl dnes v tiskové zprávě náměstek primátora Martin Ander (SZ).

Rozšiřování míst, které umožní upřednostnit další užívání odloženého textilu před jeho skládkováním nebo energetickým využitím, navazuje na již fungující projekty zaměřené na opakované využití. "Aktuálně provozujeme na čtyřech sběrných střediscích odpadu projekt Druhý život, kde lidé mohou odkládat staré věci, které už doma nechtějí, a někdo jiný si je může za symbolickou cenu zase koupit. Jiný projekt se zase věnuje odkládání starého nábytku, který dále poskytujeme sociálně potřebným," uvedl ředitel společnosti Karel Jelínek.

Do kontejneru na textil lze vhodit nejen oblečení, ale i boty, záclony, ubrusy, hračky, kabelky či bytový textil. Textilní banka Baltazar provozuje sběrnu, třídírnu, šatník a charitní prodejny. Navíc zaměstnává lidi dlouhodobě nezaměstnané a funguje pouze z materiálních darů a z výnosu charitních prodejen, takzvaných bazarů.

Textil se třídí a podle stupně opotřebení a druhu materiálu se určí jeho další použití. Část míří do charitních prodejen, větší část potřebným lidem a co nejde využít na nošení, se využije k materiálové recyklaci na výrobu koberců, izolačních materiálů a podobně.

V Brně jsou rozmístěné kontejnery také na papír, plasty, sklo a drobnější elektroodpad.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů