Pátek, 19. dubna 2024

Praha v grantech na životní prostředí rozdělí 45,6 milionu korun

Praha v grantech na životní prostředí rozdělí 45,6 milionu korun

Praha v grantech na podporu zlepšení stavu životního prostředí rozdělí 45,6 milionu korun. Nejvíce peněz půjde na ekologickou výchovu a vzdělávací programy pro školy, celkem 24,4 milionu korun. Další projekty jsou zaměřené na výzkum pražské fauny a flóry nebo výsadbu zeleně. Vyplývá to z materiálu, který minulý týden schválili pražští radní. Přidělení grantů projektům, které dostanou více než 200.000 korun, musí schválit ještě pražské zastupitelstvo.

Na magistrát bylo doručeno 221 žádostí o grant od 132 žadatelů, kteří celkem požadovali zhruba 70 milionů korun. Na grant dosáhlo 171 projektů od 103 žadatelů, mezi kterými jsou občanská sdružení, ústavy, příspěvkové organizace, církevní organizace nebo vysoké školy.

Například Univerzita Karlova dostane dohromady 220.000 korun na výzkum šíření kůrovce v pražských lesích a výzkum lišejníků. Česká mykologická společnost dostane celkem 100.000 korun na ekologickou a mykologickou osvětu zaměřenou na velké houby a na průzkum pražské mykoflory.

Celkem 330.000 korun dostane na tři projekty ekologický institut Salvia, který se bude zabývat ohroženou pražskou přírodou a ekologickým průzkumem Radotínského údolí, Zadní Kopaniny a povodí Únětického potoka. Na základní škole Dědina dostanou na včelařský kroužek 150.000 korun a v Kolovratech vysázejí za 59.000 korun alej stromů.

Další projekty jsou zaměřené na úklid přírody, rozvoj komunitních zahrad, údržbu a výsadbu zeleně, revitalizaci vnitrobloků, snížení produkce odpadu nebo ochranu zvířat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů