Úterý, 19. března 2024

National Geographic připravil s Rosatomem dokument Wild Edens o boji se změnami klimatu

National Geographic připravil s Rosatomem dokument Wild Edens o boji se změnami klimatu

V madridském kině Palace of Neptune oznámil National Geographic společně s ruskou korporací pro atomovou energii Rosatom uvedení dokumentárního cyklu Wild Edens, který byl natáčen na ohromujících nedotčených místech naší planety. Filmy představují faunu a flóru obývající tyto oblasti a ohrožené změnou klimatu.

Projekt Wild Edens inicioval Rosatom, jeden z předních výrobců bezpečné a čisté energie na světě, s cílem zaměřit se na změnu klimatu a hrozbu, kterou představuje pro světový ekosystém. V rámci projektu televizní stanice National Geographic Channel natáčí a bude vysílat dokumentární cyklus popisující unikátní ekosystémy, které mohou vymizet v důsledku globálního oteplování, pokud lidstvo neuspěje ve zmenšování své uhlíkové stopy a rozvoji čisté energetiky. Změna klimatu může vést k vyhynutí celé řady živočišných druhů.

První film z cyklu Wild Edens se soustředí na flóru a faunu výjimečných lokalit v Rusku. Dokument se natáčel na několika drsných a odlehlých místech včetně pohoří Altaj, poloostrova Kamčatka a Arktidy. Premiéra prvního filmu proběhne během výročního X. Mezinárodního jaderného fóra Atomexpo 2018, které se koná 14. - 16. května v ruském Soči. Potom bude dokument zařazen do vysílání stanice National Geographic Channel.

Oficiálního zahájení projektu v Madridu se účastnili zástupci Rosatomu, National Geographic a filmového štábu a přední odborníci. Kirill Komarov, první náměstek generálního ředitele Rosatomu pro korporátní rozvoj a mezinárodní obchod, během ceremonie uvedl, že jaderná energetika tvoří základ nízkouhlíkového energetického mixu. ,,Rosatom, který je lídrem ve výstavbě jaderných elektráren, inspirovaný přírodním fenoménem, čistotou a neposkvrněnou krásou přírody přijímá odpovědnost za řešení některých environmentálních výzev, které stojí před lidstvem. Chceme zachovat jedinečnou krásu naší planety pro příští generace," řekl Komarov.

Annabelle Canwell, viceprezidentka National Geographic pro mezinárodní spolupráci, řekla ve své uvítací řeči: ,,National Geographic Channel je znepokojen dopadem změny klimatu na flóru a faunu naší planety. Všichni jsme byli svědky události, ke které došlo v březnu 2018, kdy v Keni zemřel poslední samec severního bílého nosorožce. Víme, že problém změny klimatu je z velké části vyvolán emisemi skleníkových plynů. Věříme, že se nám s pomocí Rosatomu podaří upoutat na tento problém větší pozornost a zabránit nevratným důsledkům vyvolaným vyhynutím vzácných druhů rostlin a živočichů."

Účastníci slavnostního zahájení projektu shlédli výstavu fotografií pořízených během natáčení Wild Edens: Russia, prvního celovečerního dílu z cyklu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů