Sobota, 20. dubna 2024

Kraj souhlasí s úpravami skládek v Lištici, Hořovicích a Chrástu

Kraj souhlasí s úpravami skládek v Lištici, Hořovicích a Chrástu

Středočeští radní souhlasili s plánovanými úpravami skládek v Lištici a Hořovicích na Berounsku a Chrástu na Příbramsku. V rámci posuzování vlivu staveb na životní prostředí schválili i rozšíření kompostárny v Unhošti na Kladensku či recyklační linky na plasty mezi Strančicemi a Svojšovicemi u Prahy. ČTK to dnes řekla Helena Frintová z krajského úřadu.

V berounské místní části Lištice se má dořešit problém se skládkou odpadu. Podle radních je nejpřijatelnější variantou její zachování bez zásahu do vnitřní struktury. "Předpokládá to pouze terénní úpravy, dovoz rekultivační zeminy v omezeném rozsahu, následnou biologickou rekultivaci a provádění monitoringu," uvedla Frintová. Takové řešení je podle krajské rady nejpřijatelnější, protože nynější stav skládky nevykazuje negativní vlivy na životní prostředí.

Hejtmanství také souhlasí se čtvrtou etapou rozšíření skládky v Hořovicích, která je v provozu od roku 1994. V případě skládky u Chrástu se mají upravit plochy, aby odpovídaly nové legislativě. Množství dovážených odpadů zůstane zachováno. Podstatně se však navýší frakce pro tříděný odpad na úkor směsného komunálního odpadu.

Zelenou dostalo i plánované zvýšení kapacity kompostárny v Unhošti na 8000 tun odpadu za rok. Kraj souhlasí také s rozšířením recyklační linky na plasty v areálu bývalého zemědělského objektu mezi Strančicemi a Svojšovicemi. Nově má v provozovně přibýt technologická linku na čištění odpadních plastů.

V Měšicích u Prahy má vyrůst nová skladová hala, která bude sloužit i pro lehkou výrobu. Krajští radní schválili také rozšíření plochy pro těžbu štěrkopísku v Dolním Bousově na Mladoboleslavsku a posvětili strategický plán rozvoje Rakovníka do roku 2022.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů