Úterý, 19. března 2024

Malá obec chrání klima jedinečným kompenzačním projektem. Aleje pohltí desítky tun emisí

 V ČR ojedinělý záměr výsadby ,,uhlíkových stromů" zahájili v sobotu 28. 4. v obci Budiměřice poblíž města Nymburk ve Středočeském kraji...

Malá obec chrání klima jedinečným kompenzačním projektem. Aleje pohltí desítky tun emisí

Jedná se v českých podmínkách o inovativní projekt díky odborné garanci a ověření pozitivního efektu na ochranu klimatu. Na realizaci navíc finančně přispěli firmy i jednotlivci, kteří chtějí klima chránit dobrovolně.

Všechny stromy i další rostliny využívají uhlík jako základní stavební jednotku, díky tomu také pohlcují oxid uhličitý, důležitý skleníkový plyn. Výsadba 30 stromů do volné krajiny v rámci projektu s názvem Ovocná stromořadí na Cimbálku, je ale na rozdíl od běžných výsadeb aktivně propojena s ochranou klimatu. Projekt totiž získal ověření, že splňuje pravidla českého klimatického programu SLEDUJEME/snižujeme co2. Podle předpokladů dokáže odčerpat více než 91 tun oxidu uhličitého z ovzduší. ,,Je to jeden z prvních ověřených tzv. offsetových projektů, které přímo v ČR umožňují zapojeným společnostem i jednotlivcům transparentně podpořit konkrétní veřejně prospěšné klimaochranné aktivity v obcích", řekl Petr Pavelčík, koordinátor klimatických offsetových projektů ze společnosti CI2, o.p.s.

,,Lidmi produkované emise skleníkových plynů stále narůstají a jsou tak rozhodující příčinou probíhající změny klimatu. Průměrná teplota Země se zvyšuje, což ohrožuje například ekosystémy (včetně zemědělského a lesního hospodářství). Proto změna klimatu patří k nejzávažnějším globálním problémům", vysvětluje Viktor Třebický, klimatický expert CI2 - obecně prospěšné společnosti, která pomáhá zapojovat města, obce i podniky do sledování svého vlivu na klima a jeho aktivní ochrany.

Podpora offsetových projektů umožnuje progresivním firmám i uvědomělým jednotlivcům vyjádřit svoji klimatickou a společenskou odpovědnost a spojit podporu místní komunity a životního prostředí s kompenzací části svých emisí skleníkových plynů. ,,Offsetový projekt musí splnit poměrně přísné podmínky, aby šlo skutečně o kompenzaci," upřesňuje Pavelčík. Podle pravidel programu SLEDUJEME/snižujeme co2 pro výsadbové projekty musí jít o nové, stanovištně vhodné dlouhověké dřeviny, vysazované mimo lesy (ne tedy pouhou náhradu za dříve vykácené stromy). Obec, která projekt realizuje na svém pozemku, pak garantuje stromům pěstební péči a dlouhodobou prosperitu. V rámci uvedeného programu jsou už dva podobné projekty realizovány od roku 2017 - v ČR se jedná o první pokusy.

Na financování tohoto projektu se podílí obec Budiměřice (realizátor a správce), pojišťovna Kooperativa a několik dalších drobných dárců. Do přípravy a realizace výsadby se pod odborným dozorem zapojily místní spolky a občané. Vysazené aleje budou minimálně 60 let napomáhat ochraně klimatu a současně sloužit nejen současným a budoucím obyvatelům místní komunity, ale také plnit funkci estetickou a zvyšovat ekologickou stabilitu krajiny.

Další informace:

http://snizujemeco2.cz/cs/offsetove-projekty-0

http://ci2.co.cz/cs/co-je-uhlikova-stopa

http://ci2.co.cz/cs/uhlikova-stopa-ceskeho-byznysu

Foto, ilustrace:

Fotografie ze zahájení offsetového projektu v Budiměřicích

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů