Úterý, 19. března 2024

Vedení kroměřížské radnice nesouhlasí se zavážením cihelny Vážany

Vedení kroměřížské radnice nesouhlasí se zavážením cihelny Vážany

Vedení kroměřížské radnice nesouhlasí se záměrem společnosti Biotrend Morava, která chce zavážet areál bývalé cihelny v místní části Vážany jílovitým materiálem prestab. Proti plánu firmy dnes na zasedání zastupitelstva vystoupila také dvacítka místních obyvatel. Obávají se, že materiál může být toxický a prašný. Jednatel společnosti Biotrend Morava Petr Stržínek to odmítl. Prestab je podle firmy atestovaným výrobkem vhodným pro rekultivaci těžebních jam.

Těžba ve vážanské cihelně skončila v roce 1996, podle představ firmy by měl být prostor po zavezení rekultivován na území se zelení, městským mobiliářem a přírodními biotopy. Společnost chce do těžební jámy navézt za čtyři roky 290.000 metrů krychlových materiálu. "Za sebe i za oba místostarosty můžu říct, že se nám tato varianta zavážení nelíbí," řekl místostarosta Jaroslav Němec (nez.).

Pozemky v areálu cihelny vlastní firma Ecodump podnikatele Igora Mesenského, který před několika lety plánoval lokalitu zavézt popelovým granulátem Otosan 2. Proti záměru se tehdy postavili obyvatelé Vážan i zastupitelstvo a postupně z něj sešlo. Území se nyní může zavážet pouze zeminou a stavební sutí. Firma Biotrend Morava proto už podle starosty zažádala báňský úřad o povolení zavážet území jiným typem látky. V případě souhlasu bude muset získat i další povolení. Podle vedoucí radničního odboru životního prostředí Boženy Ševčíkové však činnost nespadá mezi záměry posuzované v režimu zákona o hodnocení vlivů na životní prostředí.

Lenka Krybusová, která bydlí jen několik set metrů od někdejší cihelny, označila možné zavážení areálu prestabem za hazard. "Je to taková ekologická katastrofa, o které se jen málokomu kdy snilo. Když to někdo naveze, tak už to nikdo neodveze," uvedla.

Na jednání zastupitelstva byl pozván i jednatel firmy Petr Stržínek, kvůli pracovnímu vytížení se však omluvil. ČTK po telefonu řekl, že obavy z toxicity a prašnosti prestabu jsou liché. "Opravdu to není tak," řekl.

Opoziční zastupitel Richard Kreml (SZ) uvedl, že mu není úplně jasné, jak se chce firma Biotrend vypořádat s vodou, která se v dobývacím prostoru nachází. "Myslím si, že v tomto okamžiku je třeba zachovat status quo, nenavážet tam nic a držet cesty, abychom zavážení investorovi neumožnili," řekl. Přístupové komunikace kolem výzkumného ústavu, kudy chce firma prostřednictvím 15 kamionů denně materiál navážet, patří městu.

Prestab vyrábí přerovská Precheza patřící do holdingu Agrofert. Podle výrobce jde o průmyslový sádrovec s obsahem sloučenin železa, který vzniká z výroby titanové běloby. Výrobek má atest, je definovaný jako stavebně technologický materiál pro technickou rekultivaci výsypek, povrchových dolů, zbytkových jam po těžbě užitkových nerostů, odkališť nebo skládek.

Viktor Chrást

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů