Pátek, 19. dubna 2024

Nejhlubší zatopená jeskyně na světě bude mít své infocentrum

Nejhlubší zatopená jeskyně na světě bude mít své infocentrum

Nejhlubší zatopená jeskyně na světě, Hranická propast, bude mít od června své informační centrum. Radnice v Hranicích na Přerovsku ho otevře v opuštěné nádražní budově v Teplicích nad Bečvou, které jsou výchozím místem k propasti. Náklady na úpravu historicky cenného objektu přišly na milion korun, řekl dnes ČTK mluvčí radnice Petr Bakovský. Infocentrum představí návštěvníkům propast i na modelu, fotografiích velkého formátu či promítáním filmu.

"Toto informační centrum nemá ještě definitivní podobu, jde pouze o první krok. Za současných podmínek to ale byl nejrychlejší způsob, jak otevřít Hranickou propast více veřejnosti a zároveň zahájit zkulturňování této architektonicky cenné budovy," uvedl místostarosta Hranic Ivo Lesák.

Infocentrum má v nádražní budově dvě místnosti. V první je interaktivní model propasti, pojednaný jako prostorový řez, který zachycuje nejčerstvější poznatky o výzkumu tohoto místa. V modelu jsou vyznačeny milníky ve výzkumu hloubky propasti s popisy jejích částí. Pro návštěvníky budou připraveny brýle pro zobrazení virtuální reality - prohlídky různých částí propasti, zejména těch, kam se návštěvníci nemohou dostat. Druhá místnost bude sloužit jako kino, kde poběží krátký film o průzkumech propasti. "Chtěli jsme lidem zpřístupnit i místa, která jsou skrytá pod hladinou a běžný návštěvník nemá šanci je spatřit," dodal Lesák.

Kromě propagace propasti bylo cílem radnice oživit chátrající kulturní památku, kterou je budova Českých drah, v níž infocentrum vzniklo. "Tato funkcionalistická budova z roku 1939 byla postavená podle projektu Miloše Fikra a Josefa Dandy a je významným příkladem železniční architektury z 1. poloviny 20. století. Její stav však byl nedůstojný jak jejímu stavebnímu významu, tak i spojení do Lázní Teplice nad Bečvou," dodal mluvčí radnice Bakovský. Město proto iniciovalo využití budovy a jedná se Správou železničních dopravních cest o dalších opravách a možném odkupu budovy.

Hranická propast leží na pravém břehu Bečvy v národní přírodní rezervaci Hůrka u Hranic v katastru města Hranice. Je nedaleko přístupných Zbrašovských aragonitových jeskyní. Na seznam světových unikátů ji dostal v září 2016 výzkum česko-polské expedice, která spustila sondu pomocí robota až do hloubky 404 metrů. Dosavadní rekord držela italská propast Pozzo del Merro s naměřenou hloubkou 392 metrů.

Alena Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů