Úterý, 19. března 2024

Slovenská chystá nová pravidla ochrany podzemní vody

Slovenská chystá nová pravidla ochrany podzemní vody

Slovensko po potvrzení výskytu pesticidů na jihu země, kde se nachází největší zásobárna podzemní vody ve střední Evropě, chystá nová pravidla ochrany svých vodních zdrojů. Opatření, která se dotknou také podnikatelů, počítají rovněž se zintenzivněním kontrol a zvýšením pokut za nedostatky. Novinářům to dnes řekl ministr životního prostředí László Sólymos.

Loni vyšlo najevo, že v několika lokalitách na slovenském podunajském Žitném ostrově byl potvrzen v pitné vodě dříve používaný pesticid atrazin, který má nežádoucí účinky na zdraví lidí. Hygienici kvůli tomu zakázali používat vodu z vodovodů ve třech oblastech a v dalších dvou udělili dočasnou výjimkou, byť podle podle hlavního hygienika země Jána Mikase má Slovensko mnohem přísnější limity na kvalitu pitné vody než zahraničí.

"Ochrana životního prostředí přestává být agendou na okraji zájmu. Dosud jsme měli různá opatření rozptýlena v různých zákonech. Bylo možné mezi nimi kličkovat. Doufám, že tímto zákonem to jasně omezíme," uvedl Sólymos. Dodal, že na přípravě předlohy, která by měla vstoupit v platnost letos na podzim, se podíleli také zástupci ministerstev zemědělství a zdravotnictví.

Připravovaná opatření se dotknou nejen běžné podnikatelské činnosti na Žitném ostrově a v dalších chráněných oblastech s podzemní vodou, ale nově upraví například i používání chemikálií na golfových hřištích ve vodohospodářských oblastech. Za používání zakázaných chemických látek či vytváření skladek odpadu v chráněných lokalitách budou moci úřady uložit viníkovi pokutu až 165.000 eur (4,2 milionu korun).

Státní tajemník (náměstek) na ministerstvu zemědělství Gabriel Csicsai tvrdil, že nová pravidla ochrany podzemní vody neohrozí efektivitu zemědělské produkce.

Slovensko v roce 2014 změnou ústavy zakázalo až na výjimky vývoz vody do zahraničí. Opatření se nevztahuje například na pitnou nebo minerální vodu balenou v zemi pod Tatrami nebo určenou pro osobní spotřebu. Výjimka ze zákazu se týká také humanitární pomoci nebo nouzových situací.

Adrian Bobok

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů