Úterý, 19. března 2024

Příští týden se bude konat druhé kolo soutěže Národní park Šumava ve školních lavicích

Příští týden se bude konat druhé kolo soutěže Národní park Šumava ve školních lavicích

Střediska environmentální výchovy Správy Národního parku Šumava pořádají již sedmým rokem přírodovědnou soutěž určenou školákům od druhých do devátých ročníků ZŠ a studentům odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Soutěž je zaměřena na znalosti dětí o přírodě i místopisu Šumavy. Obsah soutěže se přímo neváže na školní znalosti dětí, ale na jejich všeobecné povědomí o Šumavě získané mimo školní vyučování.

,,V březnu proběhlo první - školní kolo soutěže, kdy děti ve školách vyplňovaly pracovní listy, které připravujeme pro každý rok nové, aktuální. Základem tohoto prvního kola je práce s ilustracemi a fotografiemi šumavské přírody," vysvětluje vedoucí střediska environmentální výchovy Vimperk Správy NP Šumava Stanislav Čtvrtník.

Do soutěže se přihlásilo celkem 27 škol z oblasti Šumavy. V prvním kole soutěžilo 2752 dětí. Druhého kola se zúčastní opět všechny školy, které do soutěže pošlou celkem 200 dětí.

,,Toto kolo je terénní a letos se koná v Návštěvnickém centru Kvilda. Zde budou pro děti připraveny 2 soutěžní okruhy, tedy stezky se stanovišti, kde děti poznávají faunu a flóru Šumavy, zabývají se místopisem a plní další tematické úkoly související s přírodou a její ochranou. Některá soutěžní stanoviště zpestří živí zástupci šumavské fauny," doplňuje Stanislav Čtvrtník.

Druhé kolo je rozvrženo do čtyř dnů, a to od 21. do 24. května. Vítězové druhého kola se v jednotlivých kategoriích považují za absolutní vítěze soutěže. Slavnostní vyhlášení s předáním cen proběhne v sobotu 9. června. Kromě vítězů budou pozváni jejich rodiče a pedagogové.

UPOZORNĚNÍ PRO VEŘEJNOST:

Druhého kolo přírodovědné soutěže se koná v Návštěvnickém centru Kvilda od pondělí 21. května do čtvrtka 24. května 2018. V době konání soutěže bude návštěvnické centrum pro veřejnost stále otevřené. Při tom prosíme návštěvníky o shovívavost, neboť některé části areálu budou vyhrazeny pro soutěž. Soutěžní stezka nebude zasahovat ke zvířecím výběhům, ale soutěžící školy mohou využívat možnost výpravy do výběhů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů