Úterý, 19. března 2024

Ostravská zoo chystá speciální den věnovaný hmyzu

Ostravská zoo chystá speciální den věnovaný hmyzu

Ostravská zoologická zahrada chystá na sobotu speciální program věnovaný zástupcům hmyzí říše. Den pro hmyz nabídne nejrůznější aktivity pro děti i dospělé, řekla dnes ČTK mluvčí zahrady Šárka Nováková. Obdobně tematicky zaměřené programy pořádá zoo často. V minulosti se program zaměřoval třeba na slony nebo ptáky.

Sobotní akce se uskuteční od 11:00 do 16:00. Zájemci se budou moci seznámit s mnoha zástupci hmyzu, jejich způsobem života i tím, proč je hmyz mezi živočichy tak rozšířenou skupinou. "Rovněž se dozví, jak může každý jednotlivec často velmi jednoduše přispět k ochraně drobných živáčků, kteří mají na Zemi své důležité místo navzdory tomu, že mnoho z nich nepatří k nejoblíbenějším tvorům," uvedla Nováková.

Připomněla, že hmyz tvoří více než polovinu, tedy téměř jeden milion, všech dosud popsaných druhů živočichů. Každým rokem jsou navíc objevovány tisíce nových druhů. Na druhou stranu v posledních letech ho každoročně rapidně ubývá. Mizí přitom nejen včely a motýli, ale řada dalších hmyzích druhů, což má například za následek pokles početnosti mnoha druhů ptáků, pro které představuje hmyz významnou složku potravy.

"Sobotní program v ostravské zoologické zahradě představí pestrost hmyzího světa i jeho ohrožení. Lidé se také mohou na různých místech areálu zoo inspirovat konkrétními opatřeními, která lze vyrobit a instalovat na vlastní zahrádce, školní zahradě a podobně. K vidění je například broukoviště, včelí stezka nebo motýlí louka," doplnila Nováková.

Loni do ostravské zoo zavítalo 506.973 návštěvníků, zatímco v roce 2016 to bylo 509.336 lidí.

Zoo chová přes 400 druhů zvířat. Zaměstnává zhruba 130 lidí. Letos bude hospodařit přibližně se 120 miliony korun. Za vstupné zaplatí dospělí 110 korun a děti od tří do 15 let 80 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů