Pátek, 19. dubna 2024

Na revitalizaci nevyužívaných areálů půjde letos 180 milionů Kč

Na revitalizaci nevyužívaných areálů půjde letos 180 milionů Kč

Stát dá letos na přeměnu a revitalizaci nevyužívaných areálů a objektů ve veřejném vlastnictví, tzv. brownfieldů, 180 milionů korun. Obce, města a kraje mohou o podporu z programu "Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů" žádat u agentury CzechInvest do 10. srpna. Agentura to dnes uvedla v tiskové zprávě.

"Základní myšlenkou programu je nejen vyřešit situaci zanedbaných a mnohdy ekologicky znečištěných areálů a ploch, ale prostřednictvím jejich nového využití hospodářsky pozvednout postižené regiony. Revitalizací brownfieldů se zvyšuje konkurenceschopnost investičního prostředí těchto regionů," uvedla generální ředitelka CzechInvestu Silvana Jirotková.

Minimální výše způsobilých nákladů na jeden projekt je jeden milion korun, maximální výše podpory pak 50 milionů. Míra dotace na konkrétní projekt se přitom odvíjí od velikosti obce či města.

Příjemci dotace mohou být obce, města a kraje ležící na území strukturálně postižených krajů Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského anebo hospodářsky problémové regiony definované Strategií regionálního rozvoje ČR 2014 - 2020, jako je například Frýdlant, Česká Třebová či Přerov.

V celém programu, který začal v červenci 2017, jsou až do roku 2023 vyčleněny na regeneraci brownfieldů dvě miliardy korun. Ty bude ministerstvo uvolňovat postupně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů