Pátek, 19. dubna 2024

DACHSER testuje elektrický nákladní vůz

DACHSER testuje elektrický nákladní vůz

Mercedes-Benz dodá letos na jaře německým a švýcarským přepravním firmám a provozovatelům nákladních flotil deset plně elektrických nákladních vozů eActros. Mezinárodní logistický provider DACHSER si rezervoval jeden z těchto žádaných vozů z takzvané inovativní flotily a bude ho rok důkladně testovat.

Mercedes-Benz posílá eActros na silnice jako první těžký elektrický nákladní vůz. Do sériové výroby by se měl eActros dostat po tomto praktickém testu až v roce 2021, ale většina jeho součástí už je připravená nebo téměř připravená na spuštění sériové výroby. Do té doby ovšem musí Mercedes-Benz najít odpovědi na řadu technických, a především ekonomických otázek; v první řadě týkajících se výdrže a ceny baterie, ale také infrastruktury potřebné pro použití v komerčních vozových parcích.

Těžký elektrický nákladní vůz na základě Actrosu

Testované vozy jsou ve třech různých provedeních a DACHSER si vybral 18tunový model s plachtou a bočnicemi. Vůz eActros má stejný rám jako už zavedený konvenční Actros, ale je poháněný dvěma elektromotory se jmenovitým napětím 400 V, s výkonem 125 kW a točivým momentem 485 Nm u každého z nich. Po převedení to dělá 11 000 Nm, což činí z eActrosu, co se jízdního výkonu týče, konkurenci srovnatelnou s vozy poháněnými dieselovým motorem. Napájení zajišťuje celkem jedenáct akumulátorů chráněných ocelovými výztužemi. Maximální zatížení osy činí 11,5 tuny při dojezdu 200 kilometrů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů