Úterý, 19. března 2024

Jarních úklidových akcí se letos zúčastnilo přes 113 000 dobrovolníků

Naše příroda i města během jara opět o něco prokoukla díky dobrovolnické akci Ukliďme svět, ukliďme Česko 2018...

Jarních úklidových akcí se letos zúčastnilo přes 113 000 dobrovolníků

Zúčastnilo se jí přes 113 000 dobrovolníků na 2655 místech, což je výrazně více, než vloni za celý rok. Podzimní termín úklidů letos proběhne v sobotu 15. září pod hlavičkou celosvětového World Cleanup Day, který se bude konat v jednom dni ve více než 130 zemích na všech kontinentech.

I když několik jednotlivých úklidů proběhne ještě během měsíce června, rozhodli se organizátoři akce z brněnského spolku Ukliďme Česko a Českého svazu ochránců přírody vyhlásit výsledky její jarní etapy. Učinili tak symbolicky k datu 5. června, u příležitosti Světového dne životního prostředí, jehož letošním tématem je boj proti plastovému znečištění.

Na stejné vlně se nesou i letošní aktivity Ministerstva životního prostředí. Ministr Richard Brabec k tomu dodává: ,,Z kraje letošního roku jsem řekl, že už je na čase, aby se normální lidé zastavili a řekli si: ,Vždyť my blbneme na kvadrát.' To přece není o kvalitě života, když si kupujeme třeba jablka samostatně zabalená do plastu a třeba ještě na plastovém tácku! To je šílenost. Chtěl jsem, aby Ministerstvo životního prostředí převzalo iniciativu a zaměřilo se především na omezení spotřeby jednorázového plastového nádobí kampaní #dostbyloplastu. V nejbližších týdnech představíme první dohody s konkrétními restauracemi, občerstveními v nákupních centrech, kavárnami, fast foody nebo třeba s železničními a autobusovými dopravci. Mohou se v nich zavázat ke konkrétním krokům, aby jejich zákazníci měli možnost volby vzdát se plastového nádobí a místo něj zvolit jinou, ekologičtější variantu, za kterou ale nebudou platit nic navíc. Spustili jsme také stránku kampaně plastu.cz a připravujeme několik osvětových aktivit i směrem k úřadům."

Jaká jsou konkrétní čísla z letošních jarních úklidů?

  • 2655 úklidových akcí
  • Odpadu sesbíráno: 1884 t
  • Z toho vytříděno: 391 t
  • Dobrovolníků: 113 307
  • Dětí: 73 564

,,Je vidět, že péče o naše životní prostředí, čistotu a pořádek je téma, které oslovuje stále více lidí, kteří jsou navíc ochotni přiložit ruku k dílu. A to nejen u nás, ale prakticky na celém světě", sdělil nám jeden z organizátorů akce Miroslav Kubásek. 15. září totiž proběhne dlouho připravovaný World Cleanup Day, organizovaný k desátému výročí jejího založení iniciativou LetsDoIt. Jedná se o pečlivě připravovanou úklidovou akci, která má ambice stát se největší dobrovolnickou akcí v historii vůbec.

,,Během měsíce června ještě proběhne vyhodnocení příspěvků fotosoutěže a hlasování veřejnosti o nejlepší fotografie z úklidů, v průběhu prázdnin však již budeme intenzivně připravovat podzimní vlnu úklidů, abychom se za Českou republiku důstojně zapojili do chystané globální akce", přidává za organizátory Kateřina Landová.

,,Celosvětový úklid není jedinou letošní novinkou. Nově od letoška pro komunikaci s organizátory úklidů využíváme nejmodernější komunikační systém pro města a obce Mobilní Rozhlas. Informace organizátoři i dobrovolníci dostávají hlasovými zprávami, SMSkou, emailem či anketou. Společně s Mobilním rozhlasem pomáháme rozvíjet i mobilní aplikaci a iniciativu Zlepšeme Česko. Stažením aplikace můžou občané zlepšovat život každým dnem. Zlepšeme Česko kromě hlášení černých skládek přes ZmapujTo nově pomáhá také zachraňovat ztracené předměty, zvířata a velmi brzy dokonce i životy pohřešovaných osob. Stáhněte si aplikaci a pomáhejte i Vy", dodává Kubásek.

Hlavní podzimní termín akce Ukliďme svět, ukliďme Česko je tedy pro letošek jasně dán na 15.září, přesto lze uklízet i v alternativních termínech, podobně jako na jaře. Organizátoři úklidů i dobrovolníci se mohou registrovat již nyní na stránkách www.UklidmeCesko.cz, kde také naleznou veškeré potřebné informace.

Generálním partnerem akce je Nadační fond VEOLIA,
hlavním partnerem Komerční banka, a.s.,
partnery jsou Ministerstvo životního prostředí, ŠKODA AUTO, a.s., Skupina Saint Gobain a Kaiser servis, spol. s r.o.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů