Pátek, 29. března 2024

Expedice Greenpeace našla plasty a chemikálie i v odlehlých vodách Jižního oceánu

Expedice Greenpeace našla plasty a chemikálie i v odlehlých vodách Jižního oceánu


Laboratorní analýza vzorků vody a sněhu, které nasbírala posádky lodi Greenpeace při své nedávné tříměsíční expedici u břehů Antarktidy, potvrdila přítomnost mikroplastových částeček a nebezpečných chemikálií. Problematická z hlediska životního prostředí byla většina odebraných vzorků. Greenpeace shrnula závěry z testování ve studii.


"Myslíme si, že Jižní ledový oceán je vzdálená a nedotčená divočina, ale i zde zanechává lidstvo svou stopu. Znečištění, změny klimatu a průmyslový lov krilu se projevují i zde. Analýza vzorků ukázala, že i v odlehlých oblastech plavou v moři mikroplasty a ve sněhu jsou průmyslové chemické sloučeniny," říká Frida Bengtsson, koordinátorka kampaně Protect the Antarctic.


Sedm z osmi vzorků mořské vody na hladině obsahovalo mikroplasty (alespoň jeden úlomek či vlákno na litr vody). Z dalších devíti vzorků, které odebrala tzv. manta síť - tedy zařízení připomínající vzhledem rejnoka, obsahovaly mikroplasty dva.


Organizace Greenpeace testovala i sníh na přítomnost problematických chemických látek. Ukázalo se, že sedm z devíti vzorků obsahovalo perfluorované sloučeniny známé jako PFAS či PFC. Tyto chemikálie jsou zatím stále používány v mnoha průmyslových odvětví včetně textilního průmyslu, přestože prokazatelně ohrožují vývoj či reprodukci volně žijících živočichů. Mezi vzorky byl i čerstvě napadaný sníh, což naznačuje, že chemikálie byly přítomné už v atmosféře.


"Kromě mikroplastů jsme viděli v Jižním ledovém oceánu i další druhy plastového odpadu, především různých sítí a dalšího rybářského vybavení. Tento odpad jsme z vody samozřejmě vytáhli, ale pokud chceme, aby se do ní nedostával znovu a neohrožoval místní úžasné živočichy, je jasné, že musíme před průmyslovým rybolovem rozsáhlé části místních vod uchránit," říká Bengtsson.


Situaci podle Greenpeace může zlepšit vyhlášení velké oceánské rezervace ve Weddelově moři, o které bude rozhodovat Komise pro zachování živých mořských zdrojů Antarktidy v říjnu letošního roku. Petici za její schválení již podepsalo přes 1,6 milionu lidí.


Organizace Greenpeace odebírala vzorky během expedice, která mapovala ekosystémy mořského dna prostřednictvím dvoumístné ponorky a zároveň sledovala a konfrontavala aktivity rybářských lodí v oblasti.

Celou studii naleznete zde:

https://act.gp/AntarcticPlastic

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů