Úterý, 19. března 2024

Odborná firma: Kůrovce může zastavit horký vzduch

Odborná firma: Kůrovce může zastavit horký vzduch

Podle společnosti Thermo Sanace, která se specializuje na ošetření dřeva napadeného hmyzem, může kůrovce zastavit horký vzduch. Při ohřevu napadené kulatiny podle firmy dojde k usmrcení všech vývojových stádií tohoto hmyzu, což je účinnější a šetrnější než použití chemické látky. V tiskové zprávě to dnes za firmu uvedla Andrea Nasswettrová. Podle odborníků se proti loňsku v některých lokalitách objevuje až desetinásobné množství kůrovců.

Základem péče o lesní porosty je vyhledání napadených stromů, kácení a odvoz kulatiny na skládky. Tím ale problém s kůrovcem podle firmy nekončí, protože ve skladovaném dřevě se vyvíjejí další generace hmyzu. Metody, které byly v minulosti používány, přitom měly podle Nasswettrové jen omezenou účinnost.

Firma na kulatinu zkusila použít takzvanou horkovzdušnou sanaci, která se používá při záchraně památkových dřevěných objektů. Výsledky experimentu byly podle Nasswettrové jednoznačné. "Při ohřevu kůrovcem napadené kulatiny na teplotu 55 stupňů Celsia po dobu 60 minut dochází k usmrcení všech vývojových stádií tohoto hmyzu, které se pod kůrou kulatiny nacházejí," uvedla Nasswettrová. Doplnila, že celý proces ohřevu je monitorovaný a zaznamenávaný termoelektrickými snímači a k jeho vyhodnocení je využíván speciální software.

Podle firmy tak lze vytěženou kulatinu horkým vzduchem sanovat přímo na k tomuto účelu vytvořených skládkách za použití mobilních horkovzdušných agregátů a termoizolační fólie. "Tato metoda se jeví jako účinný způsob, jak zamezit dalšímu šíření škůdce při skládkování a převozu napadeného dřeva," uvedla Nasswettrová. V současnosti se podle ní připravuje použití tohoto způsobu likvidace kůrovce v praxi.

V některých lokalitách se objevuje až desetinásobné množství kůrovců, uvedl už dříve odborník z portálu Kůrovcové info Jan Příhoda. Podle měření, do kterého se letos zapojilo 161 lesníků, kteří vkládají do aplikace data ze 473 odchytových míst po skoro celé zemi, v 80 procent z 58 porovnávaných okresů výrazně vzrostla populace lýkožrouta smrkového. V 33 okresech je meziroční nárůst více než 100 procent a ve 13 okresech byl odchycen dokonce více než pětinásobek brouků. Podle Příhody jde o obrovskou živelní kalamitu, jejíž dopady se člověk musí snažit omezit, ale není v silách lesníků ji úplně a na celém území zastavit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů