Úterý, 19. března 2024

IEA: Obnovitelné zdroje lákají investory víc než fosilní paliva

IEA: Obnovitelné zdroje lákají investory víc než fosilní paliva

Investice do obnovitelných zdrojů energie v roce 2016 v celém světě dosáhly 297 miliard dolarů (6,5 bilionu Kč), a byly tak více než dvojnásobné ve srovnání s investice do fosilních paliv. Uvedla to Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Jednou z hlavních příčin je pokles nákladů na produkci větrné a solární energie.

Investice do nových jaderných elektráren a elektráren spalujících uhlí, plyn, a topný olej dosáhly 143 miliard dolarů. Rok 2016 je zatím poslední, za který jsou údaje k dispozici.

Více než polovina přírůstku elektrárenské kapacity v posledních letech přitom náleží obnovitelným zdrojům.

Díky daňovým a jiným státním stimulům se náklady na produkci větrné a solární energie už deset let soustavně snižují a spolu s tím stoupá konkurenceschopnost investic do této oblasti. Z údajů Programu OSN pro životní prostředí vyplývá, že podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů vloni činil 12,1 procenta, což je více než dvojnásobek proti stavu před deseti lety.

Ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů jsou teď na mnoha místech konkurenceschopné vůči fosilním palivům, poznamenal ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).

Loni podle Mezinárodní agentury pro obnovitelnou energii (IRENA) činily průměrné náklady na výrobu elektřiny v pevninských větrných elektrárnách 60 dolarů za megawatthodinu, v solárních pak 100 dolarů. Elektrárny v průmyslově vyspělých zemích spalující fosilní paliva vyráběly elektřinu za 50 až 170 dolarů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů