Čtvrtek, 28. března 2024

Den pro včely v ostravské zoo ukáže jejich důležitost

Den pro včely v ostravské zoo ukáže jejich důležitost

Ostravská zoologická zahrada chystá na sobotu speciální Den pro včely a medobraní. Zoo chce upozornit na význam těchto opylovačů, kterých podobně jako dalšího druhu hmyzu v přírodě výrazně ubývá. Zahrada chce proto návštěvníkům představit i vlastní aktivity k ochraně včel, čmeláků a dalších druhů hmyzu, řekla dnes ČTK mluvčí zahrady Šárka Nováková.

"Včely patří mezi hospodářsky nejdůležitější živočichy ne díky medu, propolisu či dalším produktům, ale pro svou často nedoceněnou činnost opylovací. Podílejí se tak na zvýšení produkce zemědělských plodin a ovocných stromů, pomáhají udržet vysokou biodiverzitu krajiny. Zprávy o rapidním úbytku těchto živočichů, ale i dalších druhů hmyzu jsou v posledních letech alarmující," uvedla Nováková.

Samotná zahrada provedla v posledních letech několik opatření, aby zvýšila výskyt včel, čmeláků, motýlů a dalších zástupců bezobratlých ve svém areálu. "Návštěvníci tak mohou na řadě míst spatřit hmyzí hotely, budky pro čmeláky, kvetoucí louky a podobně. Většinou se jedná o poměrně jednoduchá opatření, která mohou inspirovat zájemce pro instalaci podobných příbytků na vlastní zahrádce, školní zahradě či v parku. Každý z nás tak může přispět k ochraně okolního prostředí. Zoo chce v nejbližší době začít i s chovem včel," doplnila mluvčí.

Sobotní program je připraven od 10:30 do 16:00 a začne na Včelí stezce v blízkosti expozice Na statku. Kromě symbolického přivítání včel se chystají i soutěžní aktivity nebo ukázky včelařských potřeb. V prostorách výukového centra bude možné si vyzkoušet stáčení medu nebo nahlédnout do včelího úlu. Ukázky vytáčení medu i s výkladem o životě hmyzu se uskuteční v 11:00, 13:00 a 15:00.

Obdobně tematicky zaměřené programy pořádá zoo často. V minulosti se program zaměřil třeba na slony nebo ptáky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů