Pátek, 29. března 2024

Sedmá generace 3/2018: Ta naše monokultura česká

 V čem jsme jednotvární? Jací jsou novináři? Jak si očistit špatné uhlíkové svědomí? K čemu je dobré swapování? Mohou být kryptoměny sociálně spravedlivé?

Sedmá generace 3/2018: Ta naše monokultura česká

Rozvíjí se Praha udržitelně? Umíme a chceme editovat člověka? Dojde Kapskému městu voda? Najdou Etiopanky štěstí v Arábii? Přežijí Balijci plastocén? Mohou žít lidé a šelmy pospolu? Jaký je dokument Planeta Česko? Co nám přinese precizní zemědělství? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

V hlavním tématu třetího letošního čísla 7.G se zaměřujeme na monokulturizaci: polí, lesů, krajiny, politiky či kultury. Reportážně se vydáváme do vysušeného Kapského města, za novodobými etiopskými otrokyněmi či do padlého ráje na Bali. Dále přibližujeme editování genomu, ne/výhody Bitcoinu a FairCoinu nebo fenomén swapování. S ekologem Viktorem Třebickým probíráme udržitelnost rozvoje Prahy a s profesorem Františkem Kumhálou potenciál precizního zemědělství.

Seriál Kurz mediální sebeobrany tentokrát Jan Miessler věnuje novinářům, Veronika Kicková nám ze slovenské samoty přibližuje stěhování babičky z města na venkov, v Šetrnější spotřebě si pak Dominik Grohmann všímá trendu kompenzování uhlíkových hříchů.

V Kulturní zahradě nejprve přinášíme historicko-ochranářský kontext k výstavě Sblížení: Lidé a velké šelmy Šumavy a následně se recenzně ohlížíme za dokumentárním filmem Planeta Česko a knihou pro děti Tenkrát svět. Ve sloupku La Lupa se Martina Valentíková tentokrát zaměřuje na podřadnou roli žen ve tvrdém pornu, bioastrolog Bedřich Vypera hovořil se zastáncem projektu Dunaj-Odra-Labe a Zuzana Vlasatá se v Terrapii dělí o radost z toho, že velké banky přestávají podporovat fosilní průmysl. Vydání jako obvykle doplňujeme rubrikami Vaše ohlasy, Ekologický kompost, Librarium a Občanský kalendář.

Seznam všech článků čísla naleznete zde. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady

Rozmanité léto přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů