Pátek, 19. dubna 2024

Brabec vede ministerstvo životního prostředí již od roku 2014

Brabec vede ministerstvo životního prostředí již od roku 2014

Vizitka Richarda Brabce (51; ANO), který by měl v nové koaliční vládě ANO a ČSSD zastávat opět post ministra životního prostředí:

Datum a místo narození: 5. července 1966, Kladno

Vzdělání: vystudoval geologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze (1992)

Současné funkce: člen Poslanecké sněmovny (od října 2013), ministr životního prostředí (od ledna 2014), místopředseda vlády (od května 2017), od 24. ledna 2018 je vláda v demisi

Kariéra: byl ředitelem Českomoravské komoditní burzy v Kladně, později pracoval v řadě průmyslových podniků, především v chemičkách; mimo jiné byl vedoucím odboru financování Unipetrolu, finančním ředitelem Spolany; v letech 2005 až 2011 byl generálním ředitelem a v letech 2011 až 2014 předsedou dozorčí rady Lovochemie (společnost patří Agrofertu, který vlastní šéf hnutí ANO Andrej Babiš); působil jako člen statutárních orgánů řady dalších společností; byl také členem představenstva Svazu chemického průmyslu ČR

Působení v politice: člen hnutí ANO (od roku 2012), místopředseda hnutí ANO (od února 2017); v loňských volbách do Sněmovny byl lídrem hnutí ANO 2011 v Ústeckém kraji; získal 8065 preferenčních hlasů a obhájil tak mandát poslance; v minulosti byl předsedou ANO v Ústeckém kraji; v letech 1991 až 1997 byl členem ODS, později vstoupil do Unie svobody; mj. byl zastupitelem města Kladna (1990-1998; za ODS) a zastupitelem Středočeského kraje (2000-2004; za US)

Rodina: ženatý, má dva syny

Ostatní:

- "Ministerstvo průmyslu by mi bylo bližší, to je pravda, ale v rámci chemičky jsem se zabýval i dopady na životní prostředí. Proto jsem od našeho hnutí dostal interní nominaci," řekl v roce 2013 týdeníku Respekt. Označuje se za "srdcem ekologa a rozumem ekonoma".

- Jeho jmenování do funkce ministra životního prostředí v roce 2014 provázely kritiky ekologických organizací kvůli jeho angažmá v chemičce Lovochemie.

- Místopředsedou vlády se stal loni v květnu poté, co premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odvolal vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše. Brabcovo jméno se objevovalo i mezi kandidáty na ministra financí, Sobotka to ale odmítl kvůli Brabcovým údajným vazbám na Agrofert. Přijal až nominaci Ivana Pilného, někdejšího šéfa českého Microsoftu.

- Ve funkci ministra životního prostředí prosadil "kotlíkové dotace" na výměny starých kotlů za nové, ekologické, nebo dotační program Dešťovka, který podporuje využívání dešťové vody anebo použité vody ze sprch. Premiérem Sobotkou byl také chválen za čerpání peněz z Operačního programu Životního prostředí a zjednodušení procesu hodnocení dopadu staveb na životní prostředí EIA.

- Vláda zatím nestihla prosadit nový zákon o odpadech, který Brabcovo ministerstvo připravilo. Brabec také nepředložil antifosilní zákon, který měl zajistit postupné snižování závislosti na fosilních palivech. Brabec podle kritiků z řad ekologických organizací ustoupil lobby těžařských firem, ministr ale uvedl, že vláda přijala Politiku ochrany klimatu, která je zásadnější a také konkrétnější než případný zákon.

- Loni také začala platit novela zákona o ochraně přírody a krajiny, která výrazně ovlivní fungování čtyř českých národních parků v Krkonoších, Českém Švýcarsku, na Šumavě a v Podyjí. Sporná pravidla vetoval prezident Miloš Zeman, podle kterého novela o ochraně přírody a krajiny nepřihlíží ke zvláštnostem šumavského národního parku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů