Pátek, 19. dubna 2024

Cena za vědeckou literaturu pro knihu o mokřadech

Cena za vědeckou literaturu pro knihu o mokřadech

Kniha popularizující nedávnou minulostí opomíjený zvláště užitečný a zároveň estetický prvek naší krajiny - ,,Mokřady - Ekologie, ochrana a udržitelné využívání", na níž se podílelo MŽP, získá v pondělí 25. června 2018 Cenu Josefa Hlávky za odbornou a vědeckou literaturu za rok 2017. Cena Josefa Hlávky je udělována společně Nadací Český literární fond a Nadáním Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových za původní v České republice publikovanou knižní práci z oblasti vědecké a odborné literatury. Jedná se o prestižní ocenění, jediné svého druhu v této literární oblasti v České republice.

Za oblast vědy o živé přírodě bude v letošním roce cena udělena Prof. Haně Čížkové, CSc., Mgr. Libuši Vlasákové a RNDr. Janu Květovi, dr. h. c. a kolektivu autorů za knihu ,,Mokřady - Ekologie, ochrana a udržitelné využívání".

Předání Ceny Josefa Hlávky se uskuteční na zámku Lužany u Přeštic za přítomnosti všech oceňovaných a pozvaných hostů, včetně zástupců Velvyslanectví Norského království a Ministerstva životního prostředí.

Odborná publikace Mokřady - Ekologie, ochrana a udržitelné využívání představuje první české původní souhrnné zpracování problematiky mokřadů. Kromě obecné charakteristiky zahrnuje popis hlavních typů přímořských i vnitrozemských mokřadů včetně mělkých vod a lesů mokrých stanovišť, přičemž hlavním tématem jsou mokřady České republiky. Samostatné kapitoly knihy se věnují funkční a strukturní charakteristice mokřadních ekosystémů a interakcím mezi mokřady a člověkem. Kniha je zdrojem základních informací o ekologii, ochraně, obnově a využívání mokřadů. Odkazuje na více než tisíc původních informačních zdrojů, a tak je možné z ní vycházet i při hlubším zájmu o poznávání mokřadů. Jde o společné dílo třiceti českých odborníků působících v oblastech výzkumu, využívání a ochrany mokřadů.

Kniha byla zpracovaná a vydaná v rámci projektu Ochrana, výzkum a udržitelné využívání mokřadů České republiky, který byl řešen v letech 2015 - 2017 a byl financován z EEA fondů v programovém období 2010-2014. Projekt, na kterém se kromě Ministerstva životního prostředí podílelo dalších sedm partnerských organizací, koordinovala sekce ochrany přírody a krajiny MŽP a přispěl ke zvýšení znalostí a informovanosti o významu a funkci mokřadů v krajině i naplňování Ramsarské úmluvy o mokřadech Českou republikou.

Více zde.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů