Sobota, 20. dubna 2024

V Krkonoších někteří lidé nerespektují zákaz dronů, škodí zvěři

V Krkonoších někteří lidé nerespektují zákaz dronů, škodí zvěři

Někteří lidé nerespektují v Krkonoších zákaz používání dronů. Bezpilotní letadla v Krkonošském národním parku (KRNAP) ruší a ohrožují volně žijící živočichy, řekl dnes ČTK mluvčí parku Radek Drahný. Porušení zákazu je přestupkem, za nějž mohou strážci parku na místě uložit napomenutí nebo pokutu až do výše 10.000 korun.

"V Krkonoších se stále setkáváme s porušováním tohoto zákazu, možná i z neznalosti, a s nadcházející letní sezonou lze očekávat, že přestupků přibude," řekl Drahný.

Používání dronů je na území národních parků zakázáno od 1. června 2017, kdy vstoupila v platnost novela zákona o ochraně přírody a krajiny. "Přesto se s tím setkáváme denně, je to skutečně problém," řekl ČTK náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar.

Strážci zatím nikomu pokutu za porušení zákazu neudělili. "Nemůžeme být všude. Víme ale od lidí, že se to děje, že dochází k rušení klidu. Za rok platnosti (novely) hovoříme o desítkách případů," řekl ČTK Drahný.

V posledních měsících také přibývá žádostí na výjimku z provozování bezpilotních letadel nad územím národního parku. Správa KRNAP uděluje výjimky pouze ze závažných důvodů, například při zajištění bezpečnosti lidí nebo kvůli vědeckého výzkumu.

KRNAP vznikl v roce 1963 a spolu s polským parkem tvoří největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě. KRNAP je nejstarším národním parkem v Česku. I s ochranným pásmem se rozprostírá na 55.000 hektarech na území okresů Trutnov, Semily a Jablonec nad Nisou. Nejpřísněji chráněná první zóna má 7000 hektarů a pohyb v ní je povolen po značených cestách.

Tomáš Kučera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů