Úterý, 19. března 2024

Tomáš Klus zahraje na podporu našich lesů a Hnutí DUHA

Tomáš Klus zahraje na podporu našich lesů a Hnutí DUHA

Do kampaně za záchranu našich lesů aktivně vstoupil zpěvák Tomáš Klus. V Bezlesé pohádce, kterou společně s Hnutím DUHA natočil, vybízí všechny, kterým není osud našich lesů lhostejný, aby se připojili k výzvě Zachraňme lesy (www.zachranmelesy.cz). V neděli 8. července také podpoří benefičním koncertem změnu pravidel lesního hospodaření v historické Tančírně v Račím údolí u města Javorníku v okrese Jeseník. Koncertu bude předcházet veřejná debata o chřadnutí lesů a možnostech, jak tomu do budoucna zabránit [1].


Bezlesou pohádku najdete zde http://darce.hnutiduha.cz/bezlese-pohadky (fotky z natáčení jsou k dispozici zde https://drive.google.com/open?id=10lA2qPBmFiuMgOGMAMqoDZWpugU7FvH)
Dronové záběry kalamity v předhůří Jeseníků zde https://www.youtube.com/channel/UCXH8ycE5lrOAcEW_1h3o6Ew/videos

Program koncertu s veřejnou debatou v Tančírně začne v 15 hodin. V panelové diskusi vystoupí Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, Filip Beneš, lesní správce Lesů ČR Jeseník, Petr Šaj, vedoucí Správy CHKO Jeseníky nebo Michal Servus, ředitel regionálního pracoviště Olomoucko Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a Jaromír Švejdík z kapely Priessnitz.

V diskusi každý stručně okomentuje současnou lesní krizi a její očekávaný vývoj i další vhodné kroky. Po tomto úvodu bude dostatek prostoru pro otázky veřejnosti.

Poté bude následovat benefiční koncert Tomáše Kluse a kapely Cílová skupina pro kampaň Zachraňme lesy. Vstupenky na koncert byly vyprodány během jednoho dne.

V kampani Zachraňme lesy navrhuje Hnutí DUHA komplexní řešení stávající krize lesů [1], která již podle Ministerstva zemědělství nabyla rozměrů kalamity ve čtyřech krajích. K výzvě za záchranu lesů se už připojilo přes 12 000 lidí a připomínky ministru zemědělství k nevhodně zpracované vyhlášce o obnově lesů poslalo do minulého týdne přes 1 240 občanů. Víc informací k těmto krokům Hnutí DUHA najdete na webu www.zachranmelesy.cz.

Šetrné lesní hospodaření podporuje i veřejnost. Podle víc než tří čtvrtin lidí má holosečná těžba nepříznivý vliv na lesy. Uvádí to sociologický výzkum Akademie věd ČR z loňského roku [2].

Hnutí DUHA spolu s vědci předalo Úřadu vlády koncepční návrhy k ozdravění lesů [1]. Vláda zatím technicky řeší jen následky lesní krize. Technicistním řešením dopadů zároveň můžeme zakládat na ještě větší problém lidí, kteří budou jednou kácet nyní často narychlo a nesprávně vysazované smrkové lesy.

Příkladem neuváženého postupu je i nynější postoj Ministerstva zemědělství k připomínkám krajů a ministerstev k novele vyhlášky 83/1996 Sb., která dál umožňuje rizikové pěstování smrku. Ministerstvo zemědělství by připomínky ke snížení podílu smrku mělo zapracovat a zároveň se zasadit o přijetí pravidel hospodaření dle certifikace FSC ve státních lesích.

Tomáš Klus, zpěvák a podporovatel Hnutí DUHA, říká:

,,S Hnutím DUHA jsem natočil Bezlesou pohádku proto, že u nás začínáme dojíždět na smrkové monokultury. Když se podívám na názory různých stran, zjišťuji, že se shodují, že smrk nemá na mnoha místech budoucnost. Mezi jednotlivými tábory se však za ty roky objevilo pár barikád a možná není jednoduché znovu navázat dialog. Já bych chtěl, aby je Bezlesá pohádka, koncert s debatou v Tančírně i celá kampaň přivedly zpět k sobě."

Jan Skalík, koordinátor kampaně Zachraňme lesy, říká:

,,Koncert Tomáše Kluse je příležitostí sednout si společně k jednomu stolu a hledat společná řešení. Na mnohém se shodneme a mnohé zkušenosti odjinud ukazují, co je potřeba dělat. Rozšíření kůrovce nezabráníme, pouze se zpomaluje jeho šíření. V místech vyhrazených pro ochranu přírody by se tedy tím spíš neměly dělat holiny, které vedou k rozpadu a erozi půdy."


Tuto a další tiskové zprávy najdete na www.hnutiduha.cz/aktualne


Poznámky:


[1] Soubor legislativních i nelegislativních návrhů ,,Co dělat, abychom zachránili lesy", se kterým přichází Hnutí DUHA, je dostupný zde http://www.bit.ly/zachranme-lesy-balicek
Více informací naleznete v tiskové zprávě z 13. června 2018:
http://hnutiduha.cz/aktualne/hnuti-duha-dnes-predalo-vlade-komplexni-reseni-pro-zdrave-lesy

[2] Stachová, J. 2017. Les jako součást krajiny a zdroj poznání, program Rozmanitost života a zdraví ekosystémů. Více dostupné na
http://www.soc.cas.cz/projekt/les-jako-soucast-krajiny-zdroj-poznani-program-rozmanitost-zivota-zdravi-ekosystemu
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů