Úterý, 19. března 2024

Děti uspořily recyklací 40 bazénů vody, za odměnu jedou do ZOO

Děti uspořily recyklací 40 bazénů vody, za odměnu jedou do ZOO

Soutěžní klání základních škol z celé republiky ve sběru mobilních telefonů proběhlo pod názvem Věnuj mobil a vyhraj výlet pro svou třídu. ,,Ze 121 škol bylo svezeno a předáno k recyklaci 9 412 kusů mobilních telefonů," uvedla Hana Ansorgová, ředitelka Recyklohraní aneb Ukliďme si svět, společnosti, která soutěž organizuje. ,,Děti ekologickou likvidací mobilů pomohly uspořit vodu, která by například více než čtyřicetkrát naplnila oba bazény sportovního multifunkčního objektu Evžena Rošického v Jihlavě," dodala Dana Duchečková, tisková mluvčí společnosti ASEKOL.

Úspěch slavily Základní škola Merklín, Základní škola a Mateřské škola Lešany a Základní škola Pardubice, J. Ressla. Děti si za odměnu užily pohodový den v jihlavské ZOO a také se seznámily s fungováním recyklace v praxi. ,,To mělo největší úspěch. Dětem jsme umožnili prohlídku jihlavské recyklační linky na drobné elektrozařízení. Kdykoli to jde, dětem ukazujeme vše v reálném provozu," vysvětlila Dana Duchečková.

Projekt Recyklohraní aneb Ukliďme si svět a společnost ASEKOL již přes 10 let podporují environmentální výchovu na mateřských, základních a středních školách a budou pokračovat i v nadcházejícím školním roce. ,,Věřím, že i příští ročník soutěže Věnuj mobil a vyhraj výlet pro svou třídu, bude mít velký ohlas. Pedagogové spolu s dětmi rok od roku projevují čím dál větší odhodlání. Třeba se nám podaří pokořit hranici deseti tisíc odevzdaných mobilů," přeje si Hana Ansorgová. Že uvedené číslo není nereálné, potvrzuje i Dana Duchečková ze společnosti ASEKOL: ,,Odhaduje se, že v České republice je přibližně až 8 milionů telefonů, které nikdo nepoužívá, ale zároveň ještě nebyly vyhozené."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů