Úterý, 19. března 2024

FAO: Světová spotřeba ryb je dlouhodobě neudržitelná

FAO: Světová spotřeba ryb je dlouhodobě neudržitelná

Rybolov ve třetině vod světových oceánů je nadměrný a spotřeba ryb je rekordně vysoká. Situace vyvolává obavy z dlouhodobé udržitelnosti tohoto klíčového zdroje bílkovin pro miliony lidí na celém světě, píše se v dnešní zprávě Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Nadměrný rybolov je obzvláště citelný v rozvojových zemích, kde řada lidí už dnes nemá dostatek nutričně hodnotné potravy. "Mořské zdroje jsou pod velkým tlakem a my žádáme vlády, aby pro zlepšení stavu rybolovu udělaly podstatně víc," uvedl v rozhovoru s organizací Thomson Reuters Foundation ředitel oddělení FAO pro rybolov a akvakulturu Manuel Barange. Předpokládá, že v budoucnu bude ryby dovážet Afrika. Právě africký kontinent má podle něho v oblasti akvakultury velký potenciál, potřebuje však především finanční podporu.

Na druhé straně díky chovu ryb, který je v posledních 40 letech nejrychleji se rozvíjejícím zemědělským sektorem, se nabídka rybího masa na trhu zvyšuje. Vzhledem k tomu, že úlovky na otevřeném moři neustále klesají, stále více zemí obrací pozornost na rybí farmy.

Podle kritiků tato činnost ale může životní prostředí poškodit a do přírody pustit nemocné nebo agresivní druhy. Barange v této souvislosti zdůrazňuje, že je třeba mít "řádnou regulaci, zákony a kontrolu".

Podíl rybích populací lovených neudržitelným způsobem se celosvětově do roku 2015 zvýšil na 33,1 procenta z 31,4 procenta v roce 2013 a deseti procent v roce 1974. Spotřeba ryb dosáhla v letech 2013 až 2015 historického maxima, v průměru činila 20,2 kilogramů na osobu, zatímco v roce 1961 to bylo devět kilogramů. V souvislosti s trendem zdravého stravování se očekává další růst.

Východisko nabízí výzkumná organizace WorldFish. Navrhuje zaměřit se na možnosti využití rybího odpadu, jehož objem odhaduje na 35 procent úlovků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů