Úterý, 19. března 2024

Letošní ročník a národní kolo lesnické soutěže Mladí lidé v evropských lesích YPEF

Letošní ročník a národní kolo lesnické soutěže Mladí lidé v evropských lesích YPEF

Ve dnech 13. a 14. června uspořádala Česká lesnická společnost společně s Fakultou lesnickou a dřevařskou České zemědělské univerzity národní kolo 8. ročníku mezinárodní soutěže Mladí lidé v evropských lesích.

Ve dnech 13. a 14. června uspořádala Česká lesnická společnost společně s Fakultou lesnickou a dřevařskou České zemědělské univerzity v prostorách zámku v Kostelci nad Černými lesy národní kolo 8. ročníku mezinárodní soutěže Mladí lidé v evropských lesích (Young People In European Forests - YPEF). Národního kola se zúčastnilo 12 tříčlenných soutěžních družstev, které soutěžily v teoretických i praktických znalostech lesa a evropského i českého lesnictví.

První den se soutěžící v prostorách zámku v Kostelci nad Černými lesy museli vypořádat s písemným testem, který byl složen z třiceti anglicky formulovaných otázek o evropském lesnictví a s prezentací v anglickém jazyce na téma ,,Listnaté dřeviny a jejich zastoupení v našich lesích. Výhled do budoucna?". Ve volném čase byla pro soutěžící a jejich doprovod připravena ukázka učebních textů a pomůcek FLD ČZU.

Druhý den byl věnován praktické terénní části, která se konala v Arboretu ČZU v Kostelci nad Černými lesy. Počasí bylo k soutěžícím i pořadatelům rozhodně vlídnější, bez dešťových srážek. Praktická část soutěže byla složena z 9 stanovišť zaměřených na myslivost, ochranu lesa, pěstování lesa, botaniku, dendrometrii, dendrologii, těžbu, ekologii a dřevařství.

Slavností vyhlášení vítězů proběhlo v Arboretu Fakulty lesnické a dřevařské v Kostelci nad Černými lesy za účasti zástupců partnerů soutěže. V kategorii mladších žáků obhájilo loňské vítězství družstvo z Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína Hradec Králové. V kategorii starších žáků zvítězilo družstvo z Gymnázia Chotěboř ve složení Anna Boháčová, Tereza Stehnová a Jan Venc. Vítězné družstvo starší kategorie se zároveň stalo absolutním vítězem a bude reprezentovat Českou republiku v mezinárodním kole, které se bude konat v září v Litvě, kde jim přejeme úspěšnou reprezentaci našeho lesnictví.

Letošního ročníku se zúčastnilo v rámci místních kol 1 252 účastníků, z toho v mladší kategorii soutěžilo 722 účastníků ve 241 družstvech a ve straší kategorii 530 účastníků ve 180 družstvech. Nárůst počtu účastníků v místních kolech je proti loňskému ročníku o 12%.

,,Jsme rádi, že se potvrzuje pravidelný nárůst zájmu o tuto soutěž, kdy celková účast včetně místních, regionálních kol a národního finále přesahuje dva tisíce studentů a doprovázejících pedagogů, kterým je třeba také hodně poděkovat, že se této soutěži věnují. Věříme, že nárůst počtu účastníků bude pokračovat i v dalších ročnících a potvrdí se tak její motto, že se jedná o Soutěž pro všechny zvídavé školáky. Je třeba také říci, že poprvé se stalo absolutním vítězem družstvo mimo lesnické odborné školství," uvedl k proběhlému ročníku Marek Šuba, koordinátor soutěže.

Velké poděkování patří ze strany České lesnické společnosti, která je garantem soutěže YPEF, Fakultě lesnické a dřevařské ČZU za zajištění národního kola a dalším partnerským institucím, kterými jsou Ministerstvo zemědělství ČR, Lesy ČR, Vojenské lesy a statky ČR, ÚZEI, Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity v Brně, SLŠ Hranice, ČLA Trutnov, Lesnické školy Písek, SLŠ Žlutice, ÚHÚL a PEFC.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů