Úterý, 19. března 2024

Startuje hlasování o vítězích 10. ročníku ekologické soutěže E.ON Energy Globe

V Praze byly na konci června slavnostně představeny nominované projekty jubilejního 10. ročníku ekologické soutěže E.ON Energy Globe.

Startuje hlasování o vítězích 10. ročníku ekologické soutěže E.ON Energy Globe

O vítězích pěti kategorií a celkovém vítězi soutěže bude nyní prostřednictvím online hlasování rozhodovat veřejnost. Hlasující mohou tipovat, který projekt bude absolutním vítězem, a zařadit se do soutěže o auto ŠKODA Kodiaq Sportline na čtyři měsíce zdarma a řadu dalších zajímavých cen.

,,Inovace a trvale udržitelný rozvoj patří mezi základní kameny našich společenských hodnot. Obě tyto kvality se v soutěži E.ON Energy Globe skvěle kombinují, a vznikají tak velmi zajímavé projekty na ochranu životního prostředí. Za 10 let se těch nápadů sešlo neuvěřitelných 2 387. Většina projektů je navíc postavena na jednoduché myšlence i provedení, tudíž se jimi můžou inspirovat další lidé, firmy nebo obce. Těší mě, že se to v praxi skutečně děje," vysvětluje Martin Záklasník, generální ředitel E.ON v České republice.

Do šesti kategorií soutěže se letos přihlásilo celkem 220 projektů. Odborná porota vybírala dva nejlepší projekty zaměřené na úsporu energií a ochranu přírody v kategoriích Obec, Kutil, Firma, Mládež a Stavba. Jednomu ze dvou nominovaných projektů v každé kategorii mohou nyní lidé poslat svůj hlas.

,,Novinkou 10. ročníku je způsob volení celkového vítěze. Oproti loňsku, kdy o absolutním vítězi rozhodovala odborná porota Akademie věd ČR, letos necháme toto rozhodnutí na veřejnosti," říká koordinátorka celého projektu Vladimíra Glaserová ze společnosti E.ON.

I letos v soutěži figuruje kategorie Nápad, která patří všem nezrealizovaným projektům se zaměřením na úsporu energií či ochranu životního prostředí. ,,Nominace v této specifické kategorii budeme znát až koncem září. Vítěze kategorie Nápad vybíráme sami za pomoci odborníků, veřejnost pro něj nehlasuje," dodává.

Nominované projekty

V kategorii Obec odborníci nominovali město Litoměřice, které se dlouhodobě zabývá snížením energetické náročnosti městských budov, recykluje odpady v budovách městského úřadu a svým občanům poskytuje finanční příspěvek na pořízení solárního systému. Soupeřem je středočeská obec Jesenice, jejíž vedení se snaží snížit negativní účinky světelného smogu na lidský spánek a růst stromů. Obec proto upravila část veřejného osvětlení úsporným koridorovým svícením se speciálním modrým filtrem.

V kategorii Kutil porota ocenila ekologický dopravní prostředek TiltingVehicle. Jde o stabilní a bezpečnou tříkolku poháněnou velmi výkonným ekologickým elektromotorem. Konkurentem tohoto projektu je skupina studentů, která v rámci projektu Koruna z druhotných surovin vyrábí originální věnečky a čelenky z nevyužitých odpadů.

První projekt nominovaný v kategorii Firma podporuje myšlenku Zero Waste, tedy minima odpadu. Společnost MIWA (Minimum Waste) posunula tento koncept do úrovně zásobování a vyvinula vlastní kapsle, které lze opakovaně použít pro přepravu zboží od výrobce na prodejnu nebo z nich nakupovat. Druhou nominaci získal projekt INFRASET, který za pomoci vlastní technologie dokáže snadno a levně opravit nekvalitní silnice plné puklin.

V soutěžní kategorii Mládež komisi zaujaly ekologické aktivity MŠ Mateřídouška z Frýdku-Místku. Zdejší pedagogové už několik let aktivně vychovávají své žáčky k ekologickému cítění a organizují aktivity jako sběr a třídění odpadu, pěstování rostlin na školní zahradě nebo pečování o zvířata v živém koutku. Nominaci získala také ekologická soutěž CO2 liga pro základní a střední školy, jejímž cílem je vzdělávat žáky a studenty v ochraně životního prostředí v jejich každodenním životě.

V kategorii Stavba byla nominována energeticky úsporná ordinace praktického lékaře v Rožmitálu pod Třemšínem. Bezbariérová budova umožňuje snadnější spolupráci sester i lékaře a přes relativně malé investiční náklady na stavbu se podařilo snížit její energetickou spotřebu na minimum. O vítězství ve své kategorii bude bojovat s ekologickým slaměným domem, který si v Dobřejovicích u Prahy vlastnoručně postavil Jan Chvátal. Pasivní dům nezatěžuje své okolí, vytápí se dřevem, využívá dešťovou vodu i fotovoltaiku.

O vítězích jednotlivých kategorií mohou lidé hlasovat na webu soutěže www.energyglobe.cz až do 30. září 2018. Představitelé nejlepších projektů v každé kategorii získají úspornou pračku od Miele a plynový kondenzační kotel či tepelné čerpadlo Vaillant. Celkový vítěz vyhraje vůz ŠKODA Octavia Combi G-Tec a od organizátora soutěže v ČR, energetické společnosti E.ON, k tomu dostane tankování CNG na rok zdarma.

Hodnotné ceny čekají i na hlasující. ,,Kromě hlasování letos lidé mohou tipovat celkového vítěze soutěže. Hlavní výhru, tedy užívání vozu ŠKODA Kodiaq Sportline na čtyři měsíce zdarma, získá ten, kdo správně tipne celkového vítěze a zároveň se svým odhadem nejvíce přiblíží skutečnému počtu hlasujících," dodává Vladimíra Glaserová z organizačního týmu soutěže. Vítězové jednotlivých kategorií 10. ročníku soutěže E.ON Energy Globe budou představeni 16. října 2018 na slavnostním vyhlášení, které letos opět odvysílá televize ČT2.

Více informací o soutěži i hlasování je možné najít na webu www.energyglobe.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů