Čtvrtek, 28. března 2024

Jako nejvážnější globální problém vidí Češi hromadění odpadu

Jako nejvážnější globální problém vidí Češi hromadění odpadu

Jako nejzávažnější globální problém Češi nadále vnímají hromadění odpadů, znečišťování a nedostatek pitné vody a znečišťování ovzduší. Velmi vážný je podle nich také úbytek deštných pralesů, pronikání škodlivých látek do rostlin a živočichů a znečišťování oceánů a zemědělské půdy. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Názor na závažnost celosvětových ekologických problémů se přitom u Čechů léta téměř neměnil.

Hromadění odpadů je závažným problémem pro 92 procent dotázaných. Znečisťování zdrojů pitné vody uvedlo 91 procent lidí a její nedostatek 90 procent. Stejný počet dotázaných označil za závažný globální problém i znečišťování ovzduší. Mezi 88 a 84 procenty lidí se obdobně vyjádřilo o úbytku deštných pralesů, pronikání škodlivých látek do rostlin a živočichů a o znečišťování pralesů a zemědělské půdy.

Na devátém místě ze 14 na žebříčku nejpalčivějších problémů skončilo vyčerpání zdrojů surovin, které tak vnímá 82 procent lidí. Následuje úbytek druhů s 81 procenty a přelidnění a globální oteplování se 76 procenty. Šedesát procent lidí považuje za závažný celosvětový problém i pěstování geneticky upravených potravin. Nejméně lidí, 48 procent, si totéž myslí o provozu jaderných elektráren.

Podle CVVM hodnocení závažnosti globálních problémů souvisí se vzděláním respondentů a jejich zájmem o životní prostředí v ČR. Středoškoláci s maturitou a vysokoškoláci častěji za více závažný považují úbytek pralesů, znečišťování půdy a oceánů, pěstování geneticky upravených potravin a pronikání škodlivých látek z okolí do rostlin a živočichů, naopak méně vážnějším problémem jsou podle nich jaderné elektrárny. Pro ty, kteří se zajímají o české životní prostředí, jsou závažné všechny sledované globální problémy s výjimkou jaderných elektráren, uvedli autoři průzkumu, který provedli v druhé polovině května mezi tisícovkou lidí starších 15 let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů