Čtvrtek, 28. března 2024

Sledujte závěr čapí hnízdní sezóny!

Sledujte závěr čapí hnízdní sezóny!

Ornitologové vyzývají veřejnost ke sledování závěru čapí hnízdní sezóny. Již více než 540 dobrovolníků se letos zapojilo do sledování průběhu hnízdění čápů na webu České společnosti ornitologické. Zkontrolovali 1280 hnízd, což je neuvěřitelných 92 % všech hnízd v republice. Ke zjištění úspěšnosti hnízdění je však klíčová jejich další kontrola právě teď, v době vzletnosti mláďat.

,,Nastal čas, kdy mladí čápi opouštějí hnízda. Čápata jsou již velká, trénují let a jsou velmi dobře pozorovatelná. Od dospělých je poznáme podle tmavých nohou a tmavého zobáku,"vysvětluje Gabriela Dobruská z České společnosti ornitologické. Všímejte si hnízd ve svém okolí a pozorujte, kdy opustí své domovy a kolik jich nakonec vylétne. Může to být každým dnem a tyto údaje jsou velmi důležité pro zjištění hnízdní úspěšnosti čápů.

Při pohledu na mapu čapích hnízd na webu České společnosti ornitologické na první pohled zaujme velké množství bílých teček. Bílá místa, kam čápi letos nedorazili. V porovnání s loňským rokem je jich více. Opravdu tam čápi nejsou? ,,Na tuto otázku pomůže odpovědět každý, kdo se v nejbližších dnech vydá pozorovat čápy na hnízdech ve svém okolí a své pozorování zadá na cap.birdlife.cz. Při kontrole takového množství hnízd v krátkém časovém úseku je pomoc veřejnosti neocenitelná," uvádí Dobruská.

Dle současných pozorování se zatím situace pro čápy nejeví moc růžově. Oproti loňskému roku je nejen méně obsazených hnízd (cca o 50 hnízd), ale vzrostlá mláďata jsou hlášena pouze z 302 hnízd (oproti 456 v loňském roce). Je opravdu situace tak špatná nebo jen chybí data? Zkontrolujte hnízda ve svém okolí a svá pozorování zapište k patřičnému hnízdu na webu Čapí hnízda. Velmi cenný je jakýkoli údaj. I když na hnízdě žádného čápa neuvidíte, určitě své pozorování k danému hnízdu zadejte. Jen tak získáme co nejpřesnější údaje o průběhu letošního hnízdění čápů.

Předem moc děkujeme za spolupráci při sledování hnízdění čápů!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů