Úterý, 19. března 2024

Proti vedru chce Praha bojovat zejména výsadbou zeleně

Proti vedru chce Praha bojovat zejména výsadbou zeleně

Pražský magistrát se chce v boji proti zvyšování teplot zaměřit zejména na výsadbu zeleně, a to jak větších ploch, tak stromořadí v ulicích. Mezi další opatření patří budování nových vodních ploch, lepší využití dešťové vody, energetická efektivnost budov či vysazování zeleně na střechách objektů. Vyplývá to ze strategických dokumentů hlavního města. Z větších projektů zatím magistrát začal například s výsadbou stromů na Dívčích hradech v Praze 5. Podle kritiků jsou jiné připravované dokumenty a opatření, zejména Metropolitní plán, s těmito proklamacemi v rozporu.

Koncem června pražští radní schválili plán opatření, která mají metropoli pomoci vyrovnat se s klimatickými změnami. Vychází z loni schválené strategie. Jednou z nejdůležitějších otázek, kterou se oba dokumenty zabývají, jsou právě zvyšující se teploty. Podle meteorologů má být tento týden až 37 stupňů.

Na území větších měst podle odborníků vzniká takzvaný tepelný ostrov a teploty se tam běžně pohybují o několik stupňů výše než v okolní krajině. Je to dáno zástavbou, která kumuluje teplo. Praha proti tomu chce bojovat zejména rozšiřováním zeleně a vodních ploch, které klima ochlazují.

Loni začal vznikat park na dosavadní zemědělské půdě na Dívčích hradech a v letošním roce by měla být dokončena výsadba lesu V Panenkách mezi Běchovicemi a Koloději. Nový les vznikne i v Satalicích. V zahradě Kinských chce město obnovit ořechový sad a vzniknou nové rybníky u obory Hvězda a v Modřanech.

Magistrát také delší dobu mluví o velkém příměstském parku, který by měl vzniknout kolem soutoku Vltavy a Berounky. Město má zatím připravené studie, s budováním ještě nezačalo. Městské části Praha 6, Praha 7, Praha 8 a Troja také nedávno založily spolek pro přípravu podobného parku v Trojské kotlině.

Město chce také podporovat výsadbu stromořadí v ulicích, která by měla být součástí všech větších rekonstrukcí. Praha rovněž vypisuje program, ve kterém mohou jednotlivci, spolky i firmy žádat o granty například na budování a údržbu veřejné zeleně, zlepšení vnitrobloků, arboreta, komunitní zahrady či zeleň na střechách. Pomoci udržovat dešťovou vodu mají retenční nádrže.

I přes existenci strategie a dílčích kroků magistrát čelí kritice. Podle spolku Arnika připravovaný nový územní plán dostatečně nechrání zeleň, čímž přispěje k oteplování metropole. "Parky a zahrádkové osady zbavuje ochrany před zástavbou, ruší pásy izolační vegetace a drobnější zelené plochy vymezuje jako zastavitelné pozemky," uvedl spolek v prohlášení. Podle Institutu plánování a rozvoje (IPR), který Metropolitní plán zpracoval, je se strategií ohledně klimatických změn v souladu, a to už proto, že IPR vypracoval oba dokumenty.

Parky, zahrady a veřejná zeleň v hlavní městě zabírají podle magistrátu 4465 hektarů a zhruba 5000 hektarů tvoří lesy, z toho 2900 hektarů je v majetku Prahy. O lesy a významné parky se v Praze stará městská firma Lesy hlavního města, jejímž vlastníkem je hlavní město. V péči má i větší stromové aleje v ulicích, vodní toky a nádrže. Menší parky spravují městské části.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů