Čtvrtek, 25. dubna 2024

Libereckou zoo trápí nedostatek vody, chystá projekt za 38 mil.Kč

Libereckou zoo trápí nedostatek vody, chystá projekt za 38 mil.Kč

Libereckou zoo trápí nedostatek vody, za současného sucha musí používat pitnou vodu i pro užitkové účely. Změnit to chce za pomoci evropského projektu, který by umožnil lepší hospodaření s vodou. Chystá ho ve spolupráci s libereckou univerzitou, českou firmou a partnery z Itálie a Británie. Pokud s žádostí o dotaci uspěje, mohla by na jeho realizaci získat zhruba 1,5 milionu eur (38,4 mil. Kč). ČTK to řekl ředitel zahrady David Nejedlo.

"Výsledek bychom se měli dozvědět na jaře 2019," uvedl. Projekt by se mohl uskutečnit v letech 2020 až 2022. "Šlo by o úsporu ve stovkách tisíc korun a hlavně bychom měli dostatek vody," dodal ředitel.

Podle něj zvlášť toto léto vidí, jak moc by jim takový projekt pomohl. "Protože už vodu z potoka skoro brát nemůžeme, z jezírka to je už také minimum a u vrtů máme omezení odběrů," uvedl ředitel. Zahrada tak pro napouštění bazénů, na napájení a umývání zvířat, mytí expozic či zalévání rostlin musí částečně brát i pitnou vodu. "Což nás trápí, protože neradi používáme pitnou vodu k užitkovým věcem, a druhá věc je, že se to nepříznivě promítá do ekonomiky zahrady," řekl Nejedlo. Podle něj už museli kvůli nedostatku vody omezit zálivku rostlin.

V rámci chystaného projektu se počítá s tím, že by se voda využívala opakovaně. "To znamená, že by se třeba voda ze sloního bazénu nevypouštěla do kanalizace, ale dávala do toho systému, který by měl dva způsoby filtrace," uvedl ředitel. Jedním z nich by byla kořenová čistička a druhý by byl vytvořený z filtrů z nanovláken. Právě tím se zabývá už několik let liberecká univerzita, která je do projektu zoo zapojená. Například před dvěma lety vyvinula ve spolupráci s místní firmou metodu, která umožňuje přeměnu odpadní vody na pitnou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů