Úterý, 19. března 2024

Ve vedru je vhodné zalévat ráno či večer a nesekat trávníky

Ve vedru je vhodné zalévat ráno či večer a nesekat trávníky

V horkém počasí, které v Česku pravděpodobně vydrží celý srpen, je důležitá v péči o zeleň pravidelná zálivka. Zalévání je nejvhodnější kolem páté hodiny ráno, kdy je půda nejchladnější. Voda by měla být odstátá, aby měla stejnou teplotu jako okolí a nezpůsobila rostlinám teplotní šok. ČTK to dnes sdělil Václav Nejman z Lesů hlavního města. Podle botaniků z trojské botanické zahrady jsou vhodným časem také večerní hodiny.

Sekání trávy může trávníkům uškodit. Po posečení jsou trávníky náchylnější k vysychán a spálení od slunce. "Pokud je opravdu nutné posekat zahradu či dvůr, je ideální sejmout ze sekačky sběrný koš a trávu nechat prostě ležet na zahradě. Půdní povrch tak získá kryt a omezí se nadměrné vysychání půdy," uvedl Nejman.

Při péči o pražskou zeleň pracovníci Lesů hlavního města omezili řezy na dřevinách. "Abychom je v horkých dnech s velkým výparem vody nestresovali a nezatěžovali," dodal Nejman. Zahrádkáři by se měli vyvarovat používání chemických přípravků, které mohou v kombinaci s ostrým sluncem rostliny spálit.

Na teplé počasí museli reagovat také v botanické zahradě, kde se osvědčila kombinace dostatečné zálivky a stínění, které může pomoci zejména menším dřevinám. V areálu dobře snáší vysoké teploty rostliny ze středozemí, severoamerické polopouště a výsadby na skalkách v Ornamentální zahradě.

"Situace v naší botanické zahradě je o to těžší, že zahrada stojí na velmi propustných štěrkopíscích. Voda se v těchto substrátech neudrží, proto je třeba zalévat denně. Upřednostněny jsou dřeviny, které vyžadují více půdní vlhkosti a dřeviny čerstvě zasazené. Vodní deficit začíná být však vidět i na dřevinách, které jsou k suchu relativně odolné," uvedli kurátoři botanické zahrady Petr Hanzelka a Tomáš Vencálek.

Nadprůměrně teplé počasí v Česku vydrží zřejmě celý srpen. Největší vedra budou první dva týdny a koncem srpna se bude pozvolna ochlazovat. Velmi teplé počasí je v celé Evropě a vlna veder by měla i nadále vydržet. Kvůli suchu platí varování před nebezpečím vzniku požárů, a to zejména v severní polovině Čech a na jižní Moravě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů