Úterý, 19. března 2024

V Litoměřicích budou lidé pít pivo z vratných kelímků

V Litoměřicích budou lidé pít pivo z vratných kelímků

V Litoměřicích na pivních slavnostech 11. srpna bude pivo čepováno pouze do vratných zálohovaných kelímků. Město tak chce omezit nadměrnou spotřebu jednorázových plastových pohárků a přispět k ochraně životního prostředí. Ředitelka Městských kulturních zařízení Věra Kmoníčková už vyzvala 27 pivovarů přihlášených na slavnosti, aby vydávání vratných kelímků respektovaly a ujistila, že jednorázové kelímky nebude město tolerovat.

"Množství plastového odpadu vyprodukovaného při této akci tím výrazně ubude. Využití vratných pohárků budeme postupně rozšiřovat. Musíme se chovat odpovědně k našemu životnímu prostředí," uvedl místostarosta Litoměřic Karel Krejza (ODS).

Zálohované vratné kelímky už fungují na různých českých festivalech. V Litoměřicích zaplatí účastníci u stánku zálohu 50 korun a dostanou pivo ve vratném půllitrovém pohárku z pevného plastu. Při koupi každého dalšího piva vymění špinavý pohárek za čistý. Na závěr návštěvník pohár vrátí a dostane zálohu zpět. Kelímek si může také nechat na památku.

Litoměřice jsou zapojeny do Národní sítě Zdravých měst, v jejímž rámci zavádějí a podporují ekologická opatření. Chtějí se zapojit i do kampaně ministerstva životního prostředí Dost bylo plastu. V poslední době zaznamenaly Litoměřice podle představitelů města i nárůst množství tříděného odpadu. Krejza uvedl, že město tak plní slib, že budou-li místní dál třídit odpad, poplatky za svoz komunálního odpadu se nebudou zvyšovat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů