Úterý, 19. března 2024

Lesnický park Podkomorské lesy se stal členem Modelového lesa ČR

Lesnický park Podkomorské lesy v Brně spravovaný podnikem Lesy České republiky se v červenci připojil do sítě modelových lesů v zemi. Ty jsou vyhlášené vzorovým hospodařením i využitím krajiny s ohledem na potřeby i zájmy všech. Na podzim otevřou státní lesníci v Podkomorských lesích nordic walking areál.

Lesnický park Podkomorské lesy se stal členem Modelového lesa ČR

Podkomorske lesy

Spolu s Biosférickou rezervací Dolní Morava a lesnickými parky Křivoklátsko, Bezděz a Školním lesním podnikem Masarykův les nyní patří Podkomorské lesy do prestižní mezinárodní sítě lesů spojených asociací z kanadské Ottawy. Ta sdružuje partnery z více než 60 míst světa. ,,Členství si opravdu ceníme. Je pro nás závazkem k tomu, abychom pokračovali ve vzorovém hospodaření a managementu v krajině," uvedl Dalibor Šafařík, krajský ředitel podniku Lesy ČR v Brně.

Lesnický park Podkomorské lesy je v bezprostřední blízkosti oblíbené Brněnské přehrady protkán sítí turistických cest. V rozsáhlých lesích nalezneme přírodní i historické památky. Právě díky zachovalým lesům, příhodné poloze i citlivému lesnickému hospodaření byly Podkomorské lesy vyhlášeny loni v říjnu lesnickým parkem. ,,V rovnováze je přístup environmentální, sociální i ekonomický. Hospodaříme bez radikálních zvratů a s ohledem na potřeby místních obyvatel. Nezbytná je taky vyvážená spolupráce všech subjektů, které mají s parkem co do činění. Memoranda o spolupráci jsme podepsali například se Statutárním městem Brnem nebo Jihomoravským krajem," dodal Šafařík.

Koncem letošního října podnik Lesy České republiky otevře v tamějších lesích nad oblastí Rakovec areál pro nordic walking s několika okruhy a různě náročnými trasami. ,,Co nejvíce využijeme stávající stezky, abychom nezasahovali do porostů. Zřídíme lesní tělocvičnu, umístíme k cestám informační tabule a necháme na vyhlídce postavit malou rozhlednu," popsal plánovaný areál Šafařík.

Mgr. Eva Jouklová
Tisková mluvčí Lesů ČR, s. p.
Tel.: 725 257 900
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů