Pátek, 29. března 2024

Arnika zkoumá prach z pražských budov. Ukáže se, zda obsahuje toxické látky z elektrospotřebičů

Arnika zkoumá prach z pražských budov. Ukáže se, zda obsahuje toxické látky z elektrospotřebičů

Arnika rozběhla další unikátní výzkum a v patnácti budovách hlavního města odebrala vzorky prachu. Ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze teď bude analyzovat, jestli obsahuje bromované zpomalovače hoření[i] poškozující nervový systém malých dětí. Na základě výsledků vznikne studie, která by měla objasnit, jak nebezpečné látky ve spotřebním zboží znečišťují prostředí kolem nás.

Rozsáhlý výzkum zahrnul domácnosti, veřejné budovy, kanceláře, školní učebny, ale například i rozhlasová studia, kde se používá velké množství počítačů a další elektroniky, do kterých se rizikové látky dříve směly přidávat. Arnika zveřejní výsledky na podzim letošního roku.

,,Na úřadech, školách i v domácnostech jsou velmi zvědaví, zda právě u nich bromované zpomalovače najdeme. Setkali jsme se proto s velmi kladnou odezvou. Pevně věřím, že se tak lidé dozví více o škodlivosti toxických látek kolem nás a jakým způsobem se jim mohou vyhnout,"vysvětluje Karolína Brabcová, specialistka Arniky na toxické látky.

Bromované zpomalovače v plastech ničí životní prostředí[ii], poškozují také imunitu, způsobují hormonální poruchy a jsou spojené se sníženou inteligencí a soustředěním u malých dětí. Dříve se jimi ošetřovali elektrospotřebiče, jako jsou televize, počítače, notebooky, dále čalounění v autech i v nábytku apod. Kvůli toxicitě jsou dnes zakázány. Výrobci se proto snaží zboží vyrábět tak, aby žádné zpomalovače hoření nemuseli vůbec používat. Řada lidí však starší vybavení s obsahem jedovatých látek stále využívá, částečně se k nám vrací také prostřednictvím recyklace[iii].

Více informací
[i] Bromované zpomalovače hoření: www.arnika.org/bromovane-zpomalovace-horeni

[ii] Perzistentní organické látky: www.arnika.org/pops

[iii] Kampaň Recykluj bez jedů: www.recyklujbezjedu.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů