Čtvrtek, 18. dubna 2024

Holiny v lesích na Bruntálsku má zaplnit bříza

Holiny v lesích na Bruntálsku má zaplnit bříza

Dobrovolníci zkoušejí novou metodu pro zalesnění kalamitních holin v Jeseníkách. V okolí Města Albrechtice na Bruntálsku budou vysazovat břízy. Mají pomoci při uchycení buků či jedlí. Práce s výsevem semen začnou v sobotu a potrvají týden. ČTK to řekl mluvčí Hnutí Duha Jan Piňos.

V lesích v okolí Města Albrechtice, které jsou značně postižené kůrovcovou kalamitou, bude působit dvacet dobrovolníků. "Donedávna považovali lesníci břízu téměř za plevel a z pasek ji často vyřezávali, aby uvolnili prostor smrkům. Nyní v době krize v lesích je bříza jako přípravný strom velmi užitečná pro své malé nároky, odolnost i budoucí kvalitní les. Bříza může na holinách rychle zajistit půdu proti jejímu rozpadu a erozi," uvedl Piňos.

"Rychle rostoucí bříza, která se uchytí, zajišťuje podporu pro další stromy, které vyrůstají v jejím zástinu. V parnu a na rozsáhlých holinách je totiž jinak naděje na přežití pro cílové dřeviny, jako je buk či jedle, výrazně snížená. V Jeseníkách už buky čerstvě vysazené na kalamitní holiny usychají," řekl Piňos.

Lesy Města Albrechtice o celkové rozloze 297 hektarů patří mezi porosty výrazně zasažené kůrovcovou kalamitou. "Vážíme si spolupráce s Městem Albrechtice, jehož zástupci projevili zájem vyzkoušet, jakým způsobem může pomoci rozprašování semen břízy při zalesňování kalamitních holin," uvedl koordinátor kampaně Zachraňme lesy Jan Skalík.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů