Úterý, 16. dubna 2024

Obyvatelé sídlišť třídí odpad méně než lidé z rodinných domů

Obyvatelé sídlišť třídí odpad méně než lidé z rodinných domů

Obyvatelé sídlišť třídí odpad méně než lidé žijící v lokalitách se zástavbou rodinných domů. Vyplývá to z kontrol v Hlučíně na Opavsku. Podle vedení města za to může anonymita sídlišť. ČTK to dnes řekla mluvčí města Ivana Gračková.

"Namátková kontrola kontejnerů na směsný komunální odpad ukázala, že obyvatelé bytových domů ještě zdaleka netřídí tak, jak by měli. Jeden z kontejnerů obsahoval zhruba 30 procent dále separovatelného odpadu, jako je papír nebo plasty, v dalším kontejneru to dokonce bylo až 50 procent tohoto odpadu," uvedla mluvčí.

Kontrola se podle ní uskutečnila dnes dopoledne. "Je to pro nás velké zklamání," reagovala na výsledek místostarostka Blanka Kotrlová (za ANO), která se kontroly zúčastnila. Podle ní za to může i anonymita sídliště. Protože v případě rodinných domů, kde má každá nádoba na odpad svého vlastníka, je situace mnohem lepší. "Tam se něco podobného už nestává. Budeme hledat jakékoliv další možnosti, jak i lidi z bytových domů motivovat k pečlivějšímu třídění," uvedla Kotrlová.

V Hlučíně to nebyla první taková kontrola, už v červenci se dělal obdobný test na sídlišti OKD, kde kontejnery na směsný odpad obsahovaly také vždy minimálně 30 procent papíru, plastů a dalšího odpadu, který by bylo možné vytřídit a dále zpracovávat. "Kontroly nebyly nijak pečlivé, nezabývali jsme se drobným odpadem v jednotlivých sáčcích, kam prostě lidé vyhodí kousek papíru nebo plastový kelímek. Posuzovali jsme vysypaný obsah kontejneru, kdy byly plastové i skleněné lahve nebo čisté kartonové krabice a kusy polystyrenu viditelné na první pohled. Ten, kdo je do kontejneru vyhazoval, prostě mohl jen udělat pohyb navíc, aby je umístil do správné nádoby," dodala vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Hlučín Soňa Prášková.

Roční poplatek za hospodaření s odpadem je v Hlučíně aktuálně 550 korun, přičemž od roku 2006 byla sazba poplatku 500 korun, na 550 korun se zvýšila po deseti letech v roce 2016. Město každoročně rozmisťuje další nádoby na separovaný odpad. Nyní je ve městě rozmístěno 50 kontejnerů na plasty, 49 ko ntejnerů na papír a více než 50 kontejnerů na sklo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů