Sobota, 20. dubna 2024

Ministerstvo souhlasí s posudkem pro stavbu spalovny u Mělníka

Ministerstvo souhlasí s posudkem pro stavbu spalovny u Mělníka

Ministerstvo životního prostředí souhlasí s posudkem vlivu na životní prostředí pro stavbu spalovny u Mělníka. Přiblížila se tak její výstavba, v provozu má být od roku 2024. Tisíce obyvatel z okolí jsou proti včetně zástupců několika obcí. Obávají se nadměrné dopravní zátěže silnic. Ministerstvo vydalo stanovisko dnes, ČTK to zjistila v informačním systému Cenia.

Krajský radní pro životní prostředí Miloš Petera (ČSSD) dnes ČTK řekl, že hejtmanství bude trvat na zajištění dopravní infrastruktury, bez kterého by provoz spalovny neměl být spuštěn. "Stojíme proti spalovně za podmínky, že nebude vyřešena dopravní prostupnost," reagoval na stanovisko ministerstva starosta Mělníka Ctirad Mikeš (Mé město).

Spalovna je investicí společnosti ČEZ a stavba je spojená se zákazem skládkování odpadu. Má začít platit právě v roce 2024.

Jednání o budování infrastruktury pokračují, hejtmanství dalo zpracovat studii na dopravní řešení. Z ní vyplynulo, že stavba spalovny by si vyžádala vznik nových silnic i mostu přes Labe. I pro tyto stavby je třeba zpracovat posudek vlivu na životní prostředí. Kraj už zpracování posudku zadal a chce pokračovat v iniciativě, která má dopravní řešení zajistit. "Samozřejmě kraj má zájem, aby se řešení odpadu nějakým způsobem posunulo, tento krok tomu pomůže, máme ještě před sebou dlouhou cestu a věřím tomu, že na konci bude úspěšná," uvedl Petera.

Starosta Mělníka je ale skeptický. "My kraji nevěříme, my se domníváme, že to je snaha ve své podstatě odložit ten problém," řekl ČTK. Mikeš také nevěří tomu, že kapacita spalovny bude avizovaných 320.000 tun, ale bude výrazně vyšší. Jak bude město společně s okolními obcemi postupovat, oznámí starosta až po schůzce s ostatními starosty.

Souhlasné stanovisko ministerstva má 17 podmínek, například svoz odpadu z obcí mimo těch nejbližších provádět buď po železnici nebo po novém silničním napojení.

Posudek připouští, že v místě není k dispozici vyhovující silniční dopravní infrastruktura. "Před zahájením silničního svozu odpadů ze širšího okolí k energetickému využití je tedy nezbytná realizace nového silničního napojení procházejícího mimo obce na stávajících silnicích třetí třídy," uvádí posudek.

V lokalitě u Horních Počapel funguje teplárna zásobující zhruba čtvrt milionu domácností, vedle Prahy také v Mělníku, Neratovicích a okolí. Je součástí komplexu Elektrárny Mělník Skupiny ČEZ.

Sandra Bejšáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů