Pátek, 19. dubna 2024

Projekt Young Energy Europe hledá žrouty energie

Projekt Young Energy Europe hledá žrouty energie

Průmysl se na tuzemské spotřebě energie podílí až 40 procenty, nejvíce ze všech sektorů. Po změně volají už i samotné podniky, trendem je trvale udržitelný energetický management. Právě tomuto vývoji jde na ruku nový vzdělávací projekt Young Energy Europe, který 4. září spustila Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK). Mladí pracovníci se v něm naučí odhalit skryté rezervy úspor energie ve svých podnicích a stanou se ambasadory ochrany klimatu.

Česká ekonomika patří v evropském měřítku k těm energeticky nejnáročnějším. Významný podíl na tom má zpracovatelský průmysl, jehož spotřeba se pohybuje vysoko nad průměrem EU. ,,Průmyslově orientované Česko má v oblasti ochrany klimatu a životního prostředí enormní potenciál, sílí navíc tlak na podniky v souvislosti s nezbytným snižováním energetické náročnosti a dodržováním principů trvale udržitelného rozvoje," domnívá se René Harun, zástupce jednatele ČNOPK, a dodává: ,,Young Energy Europe proto cílí na energeticky náročné podniky a jejich mladé zaměstnance. Chce u nich zvýšit povědomí o šetrném hospodaření se zdroji energie a nabídnout konkrétní řešení."

Prvního ročníku kurzu se účastní 26 zaměstnanců z 10 firem. Během pětidenního školení se seznámí s principy a postupy energetického managementu, naučí se používat měřicí přístroje a vypočítat hospodárnost, zapracují i na svých měkkých dovednostech. V praktickém projektu pak pro své firmy vypracují konkrétní opatření pro hospodárnější využití zdrojů energie.

Přínos tak bude znát na obou stranách: Zaměstnanec si zvýší odbornou kvalifikaci a firma při zavedení projektů úspor může citelně snížit náklady.
I poměrně nenáročná opatření, jakým je výměna stávajícího osvětlení za LED nebo utěsnění úniků tepla, přitom podniku mohou uspořit až desetitisíce korun ročně. Ze školení vzejdou certifikovaní ,,Energy Scouts", kteří mají v podnicích dále podněcovat úsporná opatření a šířit osvětu.

V Německu, kde se kurzy konají od roku 2014, jimi prošlo už 5000 pracovníků
z více než 1500 firem. Životnímu prostředí ročně odlehčí o více než jednu tunu emisí oxidu uhličitého a podnikům ušetří bezmála 60 milionů korun.

Young Energy Europe je evropský projekt. Kromě Česka běží v Bulharsku, Řecku a Maďarsku a do konce roku jím projde na 80 mladých lidí. Kurzy
v jednotlivých státech organizačně zaštitují německé zahraniční hospodářské komory. Projekt podporuje Spolkové ministerstvo životního prostředí, ochrany přírody a jaderné bezpečnosti a je součástí Evropské iniciativy k ochraně klimatu (EUKI).

Kurz se koná jednou ročně, další proběhnou v letech 2019 a 2020.
Účast v kurzu je bezplatná.

www.young-energy-europe.eu/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů