Úterý, 19. března 2024

Novela vodního zákona zřídí komise pro sucho

Novela vodního zákona zřídí komise pro sucho

Základním parametrem novely vodního zákona, kterou připravují ministerstva životního prostředí (MŽP) a zemědělství, bude zřízení takzvaných komisí pro sucho. Povinně by vznikly celonárodní, krajské komise a ve vybraných případech i komise obcí s rozšířenou působností. Na semináři Problematika sucha a vody to dnes v Senátu řekl náměstek ministra zemědělství pro řízení sekce vodního hospodářství Aleš Kendík. Novela je v připomínkovém řízení na obou ministerstvech, projednání materiálu se předpokládá do 14 dnů.

Komise budou moci vyhodnotit, zda je třeba vyhlásit stav nedostatku vody. V takovém případě následně budou vydávat opatření. "Zásadní věcí je předpovědní služba, kterou zabezpečuje Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ). Na základě jeho informací vodovodní úřad ve spolupráci se správcem povodí vyhodnotí, zda na celém území Česka či jeho části hrozí vznik nedostatku vody, a následně případně navrhne hejtmanovi kraje či starostovi obce s rozšířenou působností svolání komise," řekl Kendík.

K opatřením, která může komise v případě vyhlášení stavu nedostatku vody použít, patří například kontrola dodržování vydaných rozhodnutí k nakládání s vodami, požadavek na využití záložních zdrojů vody nebo přerušení či omezení dodávek vody.

Součástí novely je plán pro zvládání sucha a nedostatku vody. "Jeho cílem je předcházet vzniku krizové situace dlouhodobého sucha. Pokud by byla situace natolik vážná, že ji nejsme schopni běžnými silami zvládnout, je vyhlášen krizový stav," řekla Tereza Davidová z odboru ochrany vod MŽP. Pro velmi vážné případy je připravený druhý typový plán pro řešení krizové situace, navazující na plán první.

Plán pro zvládání sucha a nedostatku vody obsahuje identifikaci místních směrodatných limitů a kritéria pro vyhlášení stavu nedostatku vody. Mezi ně patří například minimální hladina podzemní vody nebo schopnost vodního zdroje či vodohospodářské soustavy plnit závazky po dobu pěti až šesti měsíců.

Pomoci by při boji se suchem měl i vznikající systém HAMR pro předpověď hydrologické situace. Pracuje na něm MŽP ve spolupráci s Výzkumným ústavem vodohospodářským, institucí CzechGlobe, Českou zemědělskou univerzitou a ČHMÚ. Model by měl od roku 2020 pomoci předpovídat stav a vývoj sucha až na dva měsíce dopředu.

Ministerstvo zemědělství a MŽP společně připravují také protierozní vyhlášku, jež by měla stanovit hodnocení erozního ohrožení půdy, přípustnou míru ohrožení a opatření k jeho snížení. V současnosti se vypořádávají připomínky vzešlé z meziresortního připomínkového řízení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů