Úterý, 19. března 2024

Jihočeši vytřídili v 1. pololetí 48 tun baterií, o 30 pct víc

Jihočeši vytřídili v 1. pololetí 48 tun baterií, o 30 pct víc

Jihočeši v letošním prvním pololetí odevzdali k recyklaci 48 tun použitých baterií. V meziročním srovnání je to o 30 procent víc. Podle statistik společnosti Ecobat, která v ČR zajišťuje zpětný odběr baterií, vytřídil každý Jihočech v průměru 75 gramů baterií. Tato čísla řadí Jihočechy mezi lepší polovinu krajů. ČTK to dnes v tiskové zprávě za Ecobat sdělila Jana Čechová. V ČR se v prvním pololetí podařilo vytřídit 815 tun baterií. V Evropě patří Česko mezi nejlepší.

Příčinou zlepšení na jihu Čech je z velké části nárůst počtu baterií vybraných v obcích. Podle Čechové zejména tam, kde jsou aktivní obecní úřady, roste motivace lidí pro třídění. Zdvojnásobilo se množství baterií odevzdaných do červených venkovních kontejnerů na elektrospotřebiče a baterie. Stoupá množství baterií, které na recyklaci směřují z firem.

"Pokud bychom převedli množství baterií odevzdaných v kraji na množství kovonosných surovin, které se z nich díky recyklaci získají, došli bychom k číslu 31,2 tuny. Díky tomu šetříme zdroje primárních surovin, tedy nezatěžujeme přírodu další těžbou," řekl jednatel Ecobatu Petr Kratochvíl.

Ze 100 kilogramů baterií se dá dnes získat 65 kilogramů kovonosných surovin. Z tužkových baterií lze zrecyklovat ocel, zinek, mangan, nikl a měď, z dalších typů baterií pak také olovo, kadmium, kobalt a stříbro. Tyto suroviny slouží k výrobě nových produktů pro stavebnictví, při výrobě popelnic, okapů, ale i kosmetiky, šperků či hudebních nástrojů.

Loni lidé v Jihočeském kraji odevzdali za celý rok k recyklaci 83,8 tuny použitých baterií. Meziročně to bylo o tři procenta víc. V ČR loni odevzdali lidé k recyklaci 1681 tun baterií, což je 159 gramů na obyvatele.

Podle Ecobatu patří ČR v třídění baterií mezi nejlepší země regionu. Evropská norma státům ukládá, aby od lidí vybraly zpět k recyklaci nejméně 45 procent všech baterií, které se ten rok dostanou do oběhu. Podle Ecobatu třídí baterie 75 procent Čechů. Ecobat zajišťuje zpětný odběr baterií od roku 2002, v současnosti provozuje přes 20.000 sběrných míst.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů