Úterý, 19. března 2024

Senát zřídil skupinu pro vodu a sucho, chce stálou komisi

Senát zřídil skupinu pro vodu a sucho, chce stálou komisi

Senát zřídil pracovní skupinu pro vodu a sucho, která by se měla přeměnit na stálou komisi. Měla by být partnerem vlády při řešení problémů s nedostatkem vody, zároveň by měla kontrolovat dodržování a přijímání opatření. Na briefingu k semináři Problematika sucha a vody to dnes řekl místopředseda Senátu Ivo Bárek (ČSSD).

Senát se podle něj problematikou dlouhodobě zabývá. "Už v roce 2008 jsme na tomto místě otevřeli problematiku zásobování obyvatel pitnou vodou. Výsledkem tehdejšího našeho konání bylo otevření výzev Operačního programu Životní prostředí," uvedl Bárek.

Podle něho mají senátoři ambici převést pracovní skupinu pro vodu a sucho legislativním a správním způsobem na stálou komisi. Horní komora by skrze ni mohla dlouhodobě situaci sledovat a dohlížet na dodržování a přijímání opatření. Důležitá je podle Bárka skutečnost, že ministerstva životního prostředí a zemědělství spolupracují. Několik opatření, jako je novela vodního zákona nebo protierozní vyhláška, připravují společně. "Ministři konstatovali, že v tuto chvíli je osmdesátiprocentní shoda na řešení jednotlivých opatření. To považuji za velmi pozitivní," uvedl.

Horní komora se prostřednictvím senátora Jiřího Buriana (ODS) zapojila i do výzkumu veřejného mínění v souvislosti s touto problematikou. "Výsledkem je, že populace České republiky napříč cílovými skupinami považuje hrozbu sucha a nedostatku pitné vody za druhou až třetí největší hrozbu z vytipovaných 18," doplnil Bárek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů