Úterý, 19. března 2024

Dobrovolníci zjistí pro projekt ZÁLOHUJME, kolik PET lahví se povaluje v přírodě

 Karlovarské minerální vody (KMV) zahajují spolupráci s celostátní úklidovou akcí ,,Ukliďme svět, ukliďme Česko" a s pomocí do ní zapojených dobrovolníků v sobotu 15. září při Celosvětovém úklidovém dni zmapují, jaký podíl mezi volně pohozenými odpadky (tzv. littering) tvoří použité PET lahve...

Dobrovolníci zjistí pro projekt ZÁLOHUJME, kolik PET lahví  se povaluje v přírodě

Výsledky napoví, jaké množství cenného materiálu nezodpovědní spotřebitelé odhodí bez možnosti jej recyklovat a dále využít, a pomohou pracovní skupině ZÁLOHUJME při výpočtech ekonomické efektivity možného zavedení depozitního systému na PET lahve v ČR.

,,Ukliďme svět, ukliďme Česko" je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá v celé ČR, a jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek. Jejím srdcem jsou dobrovolní organizátoři místních úklidů, kteří zorganizují úklid v místě, které si sami určí. Organizátoři jim k tomu poskytují know-how, pro předem ohlášené velké úklidy na jaře a na podzim také rukavice a pevné pytle na sesbíraný odpad. Letos na jaře se zapojilo 113.000 dobrovolníků ze všech koutů ČR, různých věkových i profesních skupin.

,,Potenciál této iniciativy nás velmi zaujal. Pracovní skupina ZÁLOHUJME*, jejíž vznik jsme iniciovali v lednu, analyzuje současný stav nakládání s odpady z PET lahví a má navrhnout, jak by se v ČR mohlo zpět do oběhu vrátit co nejvíce PET lahví, které jsou cenným materiálem pro další výrobu a využití. Věříme, že problém litteringu by vyřešilo zavedení zálohového systému na použité PET lahve. Zmapování podílu, který tvoří PET lahve v sesbíraném odpadu, pomůže identifikovat velikost tohoto problému. V přírodě dnes zatím bohužel část PET lahví končí, ačkoli je proveditelné a rozumnější tuto surovinu shromažďovat a znovu využít pro výrobu nových lahví z recyklovaného PETu," vysvětluje Alessandro Pasquale, generální ředitel KMV.

V sobotu 15. září se iniciativa ,,Ukliďme svět, ukliďme Česko" zapojuje do Celosvětového úklidového dne a na základě spolupráce s KMV instruuje uklízející dobrovolníky, aby jednoduše nahlásili počet PET lahví v nasbíraných odpadcích.

,,Naším cílem není jen donekonečna uklízet nepořádek po jiných, lepší je tvorbě nepořádku předcházet nejrůznějšími způsoby. Jedním z nich může být i zálohový systém na PET lahve, který by významným způsobem snížil množství povalujících se PETek v přírodě. Proto rádi pomůžeme ke zmapování jejich množství v odpadu sesbíraném při úklidových akcích", říká Radek Janoušek ze spolku ,,Ukliďme Česko".

*KMV si uvědomují potřebu řešit otázku rozumného nakládání s plastovým odpadem. Proto ve spolupráci s Institutem Cirkulární Ekonomiky (INCIEN) a s Fakultou technologie ochrany prostředí VŠCHT Praha vytvořily KMV v lednu 2018 pracovní skupinu ZÁLOHUJME (www.zalohujme.cz). Skupina analyzuje současný stav nakládání s odpady z PET lahví, reálnou míru recyklace a navrhne doporučení, jak by se v České republice mohlo zpět do oběhu vrátit co nejvíce PET lahví, včetně seriózního prozkoumání možnosti zavedení zálohového systému na PET lahve v České republice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů