Úterý, 19. března 2024

Sledujte Celosvětový úklidový den on-line!

 V sobotu 15. září celou naší planetu zasáhne zelená vlna úklidů...

Sledujte Celosvětový úklidový den on-line!

Bude se jednat o největší dobrovolnickou akci v dějinách lidstva, kterou budete mít možnost on-line sledovat díky 24 hodinovému živému vysílání.

Celým úklidový dnem nás budou z velitelského stanu v Tallinu (Estonsko) provázet irský televizní moderátor a producent Colm Flynn a populární moderátorka Zihlo Ndlovu ze Zimbabwe. Uvidíme rozhovory s organizátory z různých zemí, živé vstupy a mnoho dalších zajímavých informací. Budeme společně sledovat jak se zelená úklidová vlna přesouvá od Nového Zélandu až po Hawaii.

Mart Normet, producent Live Show, říká, že chystané živé vysílání bude vynikajícím příklade občanské žurnalistiky. Každá země je vyzvána, aby se stala spolutvůrcem tohoto živého přenosu. "Dobrovolníky po celém světě jsme vyzvali, aby se během Celosvětového úklidového dne podělili o své zkušenosti a dojmy. Díky jejich příspěvkům tak budeme schopni sdílet příběhy všech 150 zapojených zemí!" dodává.

Celosvětový úklidový den (World Cleanup Day) je vynikajícím příkladem lidí, ochotných se sjednotit pro jednu věc, v níž věří. "Častokrát si myslíme, že je svět velký a to, co se děje jinde ve světě, na nás nemá vliv. Ve skutečnosti - jak budeme moci sledovat během 24 hodin - svět je ve skutečnosti malý. A proto se o něj musíme postarat. Nemáme žádnou jinou planetu B! ", uzavírá Normet.

"V České republice máme na 15. září naplánováno přes 450 úklidů, do kterých se může každý zapojit. Kromě samotného uklízení je ale jako poděkování dobrovolníkům také na řadě míst nachystán doprovodný program. Na jaře s námi Česko uklízelo na 133 tisíc dobrovolníků a jsem tak hrdý na to,že můžeme naši republiku prezentovat jako zemi, na které nám všem záleží. Hlavně ale věřím, že si tento výjimečný den všichni společně užijeme!", dodává za organizátory Miroslav Kubásek.

Celosvětový úklidový den Live bude vysílán prostřednictvím webu World Cleanup Day www.WorldCleanupDay.org a také přes Facebook akce a YouTube. Po odvysílání bude veškerý záznam ihned k dispozici a volně použitelný pro všechna média. Samotné živé vysílání bude začínat 15.září v 00:00 našeho času (10:00 na Novém Zélandu, 15. září) a končit bude po 24 hodinách o sobotní půlnoci (poledne na Havaji, 15. září).

Vyzýváme všechny, aby sdíleli živý přenos prostřednictvím svých kanálů.

Celosvětový úklidový den v České republice: www.svetovyuklid.cz
World Cleanup Day: https://www.worldcleanupday.org/
World Cleanup Day Live Show teaser: https://www.youtube.com/watch?v=MngIAxDaN6I

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů