Úterý, 19. března 2024

Na podporu elektřiny a tepla půjde příští rok opět 26,2 mld. Kč

Na podporu elektřiny a tepla půjde příští rok opět 26,2 mld. Kč

Výše příspěvku státu podporovaným zdrojům energie se pro příští rok nezmění. Na podporu elektřiny a tepla má jít v roce 2019 z veřejných peněz 26,2 miliardy korun, stejně jako letos a loni. Většina, 25 miliard Kč, půjde ze státního rozpočtu, zbytek z nespotřebovaných výdajů minulých let ministerstva průmyslu a obchodu. Vyplývá to z návrhu nařízení, které podle tiskového odboru Strakovy akademie dnes schválila vláda. Část podpory, kterou nepokryje státní dotace, zaplatí převážně spotřebitelé.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že bude vypracována analýza, aby bylo sníženo zatížení státního rozpočtu platbami na obnovitelné zdroje. "Už jsou konkrétní návrhy daňového charakteru, o kterých ale zatím nechci mluvit," dodal.

Příspěvek se týká podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů, druhotných zdrojů, vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla a provozní podpory tepla. Podporu těmto zdrojům od roku 2013 vyplácí Operátor trhu s elektřinou (OTE) na základě cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Předtím ji vypláceli sami distributoři elektřiny.

Výše podpory vzrostla ze zhruba miliardy korun v roce 2006 na více než 40 miliard korun v posledních čtyřech letech. Celkem bylo na podporu takzvané zelené energie od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno téměř 300 miliard korun.

Nařízení vlády kromě limitu peněz nestanoví žádné podmínky, jak mají být dotace použity, ani další náležitosti, které upravuje zákon o podporovaných zdrojích energie. Norma je nicméně nutným předpokladem k čerpání těchto dotací.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů