Pátek, 19. dubna 2024

V Jičíně zmizí ze dvou míst kontejnery,nahradí je podzemní nádoby

V Jičíně zmizí ze dvou míst kontejnery,nahradí je podzemní nádoby

V Jičíně příští rok zmizí z ulic ve dvou lokalitách kontejnery a nahradí je velkokapacitní podzemní odpadní nádoby. Prvním místem bude křižovatka Tyršovy a Husovy ulice nedaleko základní školy a druhým nábřeží Irmy Geisslové, uvedl dnes pro ČTK mluvčí radnice Jan Jireš. Rozhodli o tom 19. září zastupitelé města. Pořízení dvou podzemních kontejnerů a nákup dalších klasických vyjde město na 3,38 milionu korun, většinu nákladů má pokrýt dotace.

"Především na křižovatce Tyršova a Husova docházelo k častému přeplňování kontejnerů. V blízkosti je řada provozoven, bytů i základní škola. Podzemní nádoby na odpad budou v Jičíně novinkou," uvedl Jireš.

Počet míst, na nichž by klasické kontejnery mohly být nahrazeny podzemními, nemusí být v Jičíně konečný. "Vytipovali jsme celkem pět míst. Podzemní kontejnery mají čtyř a půl krát větší objem běžného kontejneru, takže by nepořádek kolem kontejneru měl zmizet. Věřím, že v dalších letech se tato technologie svozu odpadu bude dále v našem městě šířit," uvedl místostarosta Petr Hamáček.

V sedmnáctitisícovém Jičíně zpracují ročně tisíce tun odpadu a objem v posledních letech výrazně roste. Podle vedení radnice to souvisí s ekonomickou situací společnosti, daří se nám dobře, proto produkujeme více odpadů. Město nakládání s odpady dotuje. Roční ztráta při svozu a zpracování netříděného odpadu činí téměř 400.000 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů